Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nära sju veckor långa utredningen av mordet på fyra studenter har nu lett till ett gripande. Foto: Zach Wilkinson/The Moscow-Pullman Daily News/AP

En person gripen efter brutalt knivmord på studenter

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen greps en person i utredningen av de brutala knivmorden på fyra studenter i delstaten Idaho, USA, i november, rapporterar Reuters. Nu går den misstänkte med på att utlämnas till delstaten utan den domstolsförhandling som var planerad att äga rum den 3 januari, skriver CNN.

Det var den 13 november som fyra studenter hittades brutalt knivmördade i sitt hem i Moscow i Idaho, USA. Mordutredningen har sett ut att stå still, inget mordvapen har hittats och det finns inte heller vittnen till händelsen. Men efter snart sju veckor har polisen nu hittat en misstänkt gärningsman.

28-åring greps på torsdagen

Den 28-åriga mannen greps i delstaten Pennsylvania på torsdagskvällen, rapporterar Reuters. Mannen är doktorand vid kriminologiska avdelningen vid Washington State University. Åklagaren Bill Thompson säger på en presskonferens på fredagskvällen svensk tid att mannen är åtalad för mord i fyra fall, och även grovt inbrott.

Den 3 januari skulle en domstolsförhandling om utlämning till Idaho äga rum, men enligt Jason LaBar, offentlig försvarare i Monroe County, avser den misstänkte att avstå från förhandlingen och går därmed med på att utlämnas till delstaten, rapporterar CNN.

Enligt NBC10 Philadelphia säger LaBar att 28-åringen är ”ivrig att frikännas från dessa anklagelser och ser fram emot att reda ut dessa frågor så snabbt som möjligt”.

Misstänks ha agerat ensam

Vid polisens presskonferens på fredagen ställdes frågan om de letar efter ytterligare misstänkta gärningsmän.

– Vi har en person i förvar som har begått dessa avskyvärda brott, och jag tror att vårt samhälle är säkert, svarade James Fry, polischef i Moscow.

En poliskälla uppger för ABC News att dna-bevisning ligger bakom gripandet.

Anhöriga bett om försiktighet på sociala medier

På Tiktok har videor under hashtaggen “Idaho Murder Mystery” över hundra miljoner visningar där människor engagerar sig i fallet.

Det har samtidigt florerat mycket ryktesspridning och felaktig information om fallet, någonting som lett till att anhöriga har bett allmänheten tänka till innan man delar saker och även polisen har varnat för att man kan komma att åtalas om man medvetet sprider felaktig information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.