– Så fort man försöker ta sig igenom mineringar kommer det alltid att ta mycket längre tid, innebära större risker för förluster och kosta en massa resurser, säger han.
– Oftast upptäcker du dem inte förrän det är för sent.
”Största minfältet i världen”
Landet hade problem med minor redan innan kriget, men sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes i februari 2022 ska den kontaminerade ytan ha tiodubblats i storlek, enligt landets krisberedskapsmyndighet.
Områdena som måste röjas motsvarar 16 Skåne.
– Det är det största minfältet i världen just nu, säger Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.
– Det gör det inte bara svårt för människor att resa, utan det orsakar också stora störningar i jordbruket som är en av våra huvudnäringar.
Kommer ta decennier att röja
Enligt överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl är minorna i många fall svåra att upptäcka. Särskilt under pågående strider.
– Oftast upptäcker du dem inte förrän det är för sent. Annars får man leta efter tecken – det kan vara tomma ammunitionsemballage eller att marken är bearbetad på något sätt, säger han.
Att bli av med minorna helt och hållet kommer att kräva en enorm insats.
– Det kommer att ta hundra år. Det resonemanget bygger jag på att det finns ytor i Ukraina som än i dag inte är helt röjda sedan Andra världskriget. Nu har man kanske spätt på med ytterligare någon miljon oexploderade objekt på ytan i Ukraina.
Så används minorna taktiskt – hör Carl-Axel Blomdahl förklara i klippet.
Minor
Det finns två typer av minor: Landminor och sjöminor. Av landminor finns det truppminor, fordonsminor och stridsvagnsminor.
Truppminor delas i sin tur in i två kategorier beroende på hur de utlöses. Trampminor utlöses när man trampar på minan och trådminor detonerar när man kommer åt uppspända trådar.
Fordonsminor är avsedda för att användas mot bilar, landande flygplan och lätt pansrade fordon.
Stridsvagnsminor innehåller större sprängladdningar och används mot tungt pansrade fordon.
Truppminor är förbjudna i många länder enligt en FN-konvention från 1997. Ukraina har skrivit på konventionen men inte Ryssland. Likväl har Human Rights Watch larmat om att båda sidor använder truppminor.
Källor: Nationalencyklopedin