Statsminister Stefan Löfven vid EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Wiktor Nummelin/TT

26 av 27 länder överens om klimatneutralt EU 2050

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla EU-länder är nu överens om målet om ett klimatneutralt EU år 2050. Undantaget är dock Polen som ges möjlighet att stå utanför i nuläget.

– Det här är ändå en väldigt tydlig signal till omvärlden, att 26 av 27 är redo nu, säger statsminister Stefan Löfven.

I onsdags gjorde EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen jämförelser med månlandningen när hon lade fram sin ”gröna giv” med målet att redan i vår lagstifta om klimatneutralitet till år 2050.

När midnatt passerades talade diplomatkällor om att nästan alla länder var redo för von der Leyens månraket – utom ett.

Under kvällen uppgavs sedan att Polen velat få in formuleringar som gör det möjligt för långsammare länder att släpa efter, ända till 2070, om tillräckligt många andra går före. Även Ungern och Tjeckien har varit motsträviga.

Löfven: ”Väldigt tydlig signal”

Men till slut kunde ledarna enas – dock till priset av brasklappar för i första hand Polen, som gavs uppskov till åtminstone mitten av nästa år då en ny bedömning ska göras.

Sveriges statsminister Stefan Löfven var, trots att ett av EU-länderna som blir kvar efter brexit inte skrivit på, nöjd med överenskommelsen kring klimatmålet 2050.

– Jag hade helst velat att vi skulle nå total enighet men det här är ändå en väldigt tydlig signal till omvärlden, att 26 av 27 är redo nu, säger han.

”Inte uteslutet att Polen kommer med”

Löfven menar att Polen inte är rakt emot målet men att de, utifrån sitt beroende av kolkraft, är osäkra på hur omställningen ska gå till.

– Under en lång tid har det funnits en ganska bred samsyn kring att vi behöver sätta ett tydligt mål 2050, men inte enighet om detta. Det är för att det är några länder som har längre vägar att gå för att uppnå det och är oroliga för kostnader och för den omställning som ska ske.

Han ser också hoppfullt på 2020 då en omprövning ska göras:

– Det är inte uteslutet att Polen kommer med. Vi hoppas verkligen det.

Rent praktiskt kan Ursula von der Leyen och hennes kommission nu också gå vidare med planerna på att i vår förvandla 2050-löftet till bindande lagstiftning.

I mötesuttalandet ingår en formulering om att ”vissa medlemsländer har indikerat att de använder kärnkraft som en del av sin energimix”. Löfven vill inte spekulera i om det öppnar för att omställningsstöd kan användas till kärnkraft:

– Det är för tidigt att spekulera i det, det är inte där vi är.

Fortsatta sanktioner mot Ryssland

Ledarna enades även om fortsatta sanktioner mot en rad statskontrollerade ryska företag med anledning av kriget i östra Ukraina. De hoppade dock nästan helt över diskussionen om EU:s nästa långtidsbudget, eftersom man ändå konstaterat att man är fortsatt långt från en uppgörelse.

Sannolikt görs i stället nästa försök vid ett extrainsatt toppmöte i februari. Under fredagsförmiddagen fortsätter toppmötet med diskussioner om eurosamarbetet och brexit.

Fakta: Toppmötet i Bryssel

  • Årets sista EU-toppmöte i Bryssel inleddes klockan 15 på torsdagen med en diskussion om klimatet. Under en arbetsmiddag hölls en diskussion om läget för EU:s långtidsbudget för år 2021–27, innan kvällen avslutades med internationella frågor om Ryssland, Turkiet, Afrika och problemen inom handelsorganisationen WTO, samt fortsatta klimatförhandlingar.
  • På fredagen talar ledarna först om eurofrågor och därefter om läget kring brexit.
  • Toppmötet är det första under ledning av EU:s nya permanente rådsordförande Charles Michel och nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyen. Andra nykomlingar vid mötet är Finlands nya statsminister Sanna Marin och Belgiens tillförordnade premiärminister Sophie Wilmès.
  • Storbritanniens premiärminister Boris Johnson deltar inte i toppmötet med anledning av att Storbritannien samtidigt håller parlamentsval.

Källa: TT

Vad innebär klimatneutral?

Det är en vision om en klimatneutral framtid som har tagits fram av EU-kommissionen.

Den omfattar nästan alla politikområden.

I mars år 2020 ska en ny ”klimatlag” läggas fram där målet om klimatneutralt till år 2050 blir till lag, en lag som kommer bidra till att säkerställa att alla kommande EU-lagar följer klimatlagen.

Till sommaren 2020 ska EU-kommissionen lägga fram en plan för att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 50 procent och helst 55 procent till år 2030, jämfört med nivåerna år 1990.

Sverige har lagstiftat om att nå nollnettoutsläppsmålet till år 2045.

Källa: EU-kommissionen, Europaparlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.