• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: TT

Analys: Envis Navalnyj en utmaning för Putin

Publicerad
Analys ·

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är en nagel i ögat på president Vladimir Putin som ingen annan. Trots att han stoppas gång på gång av myndigheterna slår han tillbaka. Nu utmanar Navalnyj Vladimir Putin ett år före presidentvalet.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

De stora protesterna i Moskva och i många andra städer i Ryssland kom som en total överraskning för myndigheterna. Tiotusentals människor lyssnade till Aleksej Navalnyjs uppmaning att protestera mot korruptionen i Ryssland.

Måltavla var premiärminister Dmitrij Medvedev som anklagas för att ha roffat åt sig residens och herrgårdar och lyxjakter.

LÄS MER: Navalnyj fängslas i 15 dagar efter massprotesterna

Men det verkliga målet för kritiken var presidenten som anses vara den som gör hela det korrupta systemet möjligt.

Vladimir Putin har stort stöd hos det ryska folket och han förväntas vinna valet nästa år. Han styr med fast hand i ett land där yttrandefriheten är allt mer begränsad och där mötesfriheten är hårt kontrollerad.

Begränsad yttrandefrihet

Friheten att uttrycka sin åsikt har minskat sen de stora protesterna i slutet av 2011 och början av 2012. Det var hundratusentals människor som demonstrerade mot valfusk. Aleksej Navalnyj var en viktig ledargestalt under de protesterna.

Sen 2012 har protesterna avtagit. Främst för att straffen för olagliga möten, dvs demonstrationer där man inte begärt polistillstånd, blivit allt tuffare och böterna större. Men viljan att protestera har också avtagit när man sett hur myndigheterna hanterat oppositionen.

Och oppositionen har också blivit splittrad och försvagad.

Orädd Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en av de få personer inom oppositionen som fortfarande har många ryssars respekt. Han anses vara rakryggad och orädd och häcklar makten oavbrutet i sin blogg. Han är humoristisk och uppkäftig något som uppskattas i Ryssland.

Trots att han dömts till fängelsestraff och hotats med nya åtal kommer han ständigt tillbaka. Han har en publik, men det är uppenbart att den är begränsad till de stora städerna och till människor som rör sig på nätet för att få sin information.

Han bedriver sen länge en anti-korruptionskampanj, och den sortens angrepp mot de rika och mäktiga går alltid hem. Särskilt när det ekonomiska läget i Ryssland nu försämrats på grund av sjunkande oljepriser och omvärldens sanktioner. De sämre tiderna drabbar medelklassen och de läser gärna Navalnyjs vassa kommentarer.

Utmanare i valet

Många av hans anhängare hoppas säkert att han ska kunna utmana Putin i presidentvalet. Men myndigheterna kommer ständigt med nya anklagelser mot honom för att förhindra att han ställer upp.

Bland annat har han dömts för förskingring, vilket borde underkännna honom som kandidat. Men han har sagt att han ska ställa upp ändå.

TV: Massprotester i Ryssland – oppositionsledaren gripen

Även om han lyckas få kandidera i valet 2018 kan Vladimir Putin känna sig säker på att bli omvald. Det har gått bra för Ryssland den senaste tiden, kanske inte ekonomiskt men politiskt.

Moskva har skaffat sig inflytande i världspolitiken genom sitt militära  ingripande i Syrien och de har stöd hos den nya amerikanska presidenten.

Putin vill trots det inte ta några chanser och tycker inte om kritik. Han vill säkert inte utsätta sig för att ha en riktig motståndare som Navalnyj. Och massprotester på så många håll i Ryssland borde vara en varningsklocka för Putin.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.