Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar att utvisa Sveriges och nio andra länders ambassadörer. Arkivbild. Foto: TT/Arkivbild

Erdogan hotar utvisa Sveriges ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar att utvisa Sveriges och nio andra västländers ambassadörer. Det är ett svar på att länderna kräver att aktivisten Osman Kavala ska släppas på fri fot.

Sverige och nio andra länder kom med ett gemensamt uttalande i måndags. Bland annat skrev man att fängslandet av Osman Kavala ”kastar en skugga” över Turkiet.

Det turkiska utrikesdepartementet reagerade genom att kalla upp bland andra den svenske ambassadören Staffan Herrström i tisdags.

Nu skärper president Erdogan tonen ytterligare.

– Jag har sagt till vår utrikesminister att vi inte har lyxen att hysa dem (ambassadörerna) i vårt land, säger han i ett uttalande för turkiska medier.

Osman Kavala har varit frihetsberövad sedan 2017 och anklagas bland annat för att ha organiserat protester 2013 mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul. Han frigavs i februari 2020, bara för att gripas igen några timmar senare – denna gång misstänkt för delaktighet i kuppförsöket 2016.

Sverige vill tillsammans med Danmark, Frankrike, Finland, Kanada, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Tyskland och USA att Kavala släpps omgående.

– Är det verkligen er plats att lära Turkiet en sådan läxa? säger Recep Tayyip Erdogan till den turkiska tv-kanalen NTV.

Aktivisten: ”En fiktiv berättelse”

När Kavala intervjuades av AFP i fängelset i förra veckan sade han att han ser sig själv som en bricka i Erdogans politiska spel mot väst.

– Den verkliga orsaken till mitt fortsatta frihetsberövande är att regeringen behöver hålla liv i en fiktiv berättelse om att Gezi-protesterna var en följd av en utländsk konspiration, sade affärsmannen och aktivisten.

– Mitt frisläppande skulle försvaga den berättelsen och det är inget som regeringen önskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.