• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På söndagen publicerades ett utspel från den turkiske presidenten där han säger att Sverige och Finland kan få olika besked i Natofrågan.

Erdogan i video: Kan ge Finland ett besked som kan chocka Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen publicerades ett nytt utspel från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om Sveriges och Finlands Natoprocesser.

Den turkiske presidenten sade att Turkiet kan, om det är nödvändigt, ge ett annat besked till Finland än till Sverige.

I uttalandet som gjordes i ett förinspelat tv-program som sändes på söndagen sade Erdogan också att beskedet i så fall skulle ”chocka” Sverige.

– Om situationen så kräver kan vi ge ett annat besked gällande Finland. Och när Finland får det beskedet kommer det att chocka Sverige. Men då får inte Finland göra samma misstag, sade presidenten i tv-programmet.

Sverige och Nato

Bitte Hammargren, Mellanöstern- och Turkietanalytiker knuten till Utrikespolitiska institutet, menar att uttalandet är ett försök att sätta Sverige och Finland under press.

Det är också ett sätt för Erdogan att vinna politiska poäng inför det stundande turkiska valet den 14 maj, menar hon.

– Han vill inför de turkiska väljarna visa att det är han som sätter agendan, säger hon.

Vill skicka budskap till USA

Hammargren tror även att Erdogan vill skicka ett budskap till USA om att Ankara är missnöjt över att man hittills inte har fått köpa det amerikanska stridsflygplanet F-16.

– Det finns kongressledamöter som helt öppet säger att uppgraderingen av det turkiska flygvapnet hänger samman med Natos utvidgning. Erdogan är rasande över att Grekland får uppgradera sina F-16, men inte Turkiet.

Sveriges och Finlands ståndpunkt har hela tiden varit att ansluta till Nato tillsammans. De nordiska länderna väntar fortfarande på ett godkännande av Turkiet och Ungern, de enda två Natoländerna som ännu inte har ratificierat ländernas ansökningar.

Samtal på paus

Samtalen mellan Sverige och Turkiet har tillfälligt pausats sedan en rad protestaktioner i Sverige väckt ilska i Turkiet. Efter den dansk-svenske högerextreme provokatören Rasmus Paludans koranbränning i närheten av den turkiska ambassaden i Stockholm meddelade Erdogan att Sverige inte kan förvänta sig att Turkiet godkänner landets ansökan.

Magnus Christiansson, lektor i krigvetenskap vid Försvarshögskolan, ser risker med att Sveriges Natoprocess drar ut på tiden. Hör honom i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet