• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas relationen till EU, kurderna, USA, Natoländerna och Ryssland beroende på vem som vinner? Hör Aras Lindh från Utrikespolitiska institutet. Foto: TT/Sara Cosar/SVT

Erdogan mot Kilicdaroglu – så påverkas omvärlden beroende på vem som vinner presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Vem som vinner det turkiska presidentvalet kan spela roll för utfallet i flera utrikespolitiska frågor – men hur skiljer sig kandidaterna åt? Här reder analytikern Aras Lindh ut deras skillnader och likheter.

Söndag den 28 maj hålls den avgörande valomgången i det turkiska presidentvalet.

– Det här valet har kommit att uppfattas närmast som en folkomröstning om landets framtid och riktning, säger Aras Lindh, analytiker på Utrikespolitiska Institutet.

Det står mellan sittande president Recep Tayyip Erdogan, AKP, och oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu, CHP.

– Det är fördel Erdogan, men ett lägre valdeltagande skulle kunna förändra utgången av valet, säger Aras Lindh.

Och vilken riktning landet väljer kan påverka relationen med resten av världen.

–  Turkiet vill etablera sig som en regional och global stormakt, de är inte så stora som de önskar att de vore men de har definitivt karvat ut en roll åt sig själva, säger Aras Lindh.

Migrationen viktig valfråga

Båda kandidaterna vill att syriska flyktingar i landet ska återvända, och här kommer relationen till Bashar al-Assad att spela roll.

– Ansatsen att försöka återskapa någon slags normalitet i relationen har redan påbörjats av AKP-regeringen. Och det är någonting som CHP sagt att man kommer behöva fortsätta med om man vinner. Om flyktingar ska kunna återvända till Syrien måste någon typ av relation vara på plats, säger Aras Lindh. 

Och i migrationsfrågan har Erdogan profilerat sig som lite mer medmänsklig och sagt att man ska ta hand om sina grannar ”temporärt”, enligt Aras Lindh.

– Det är nog många som tänker att Kilicdaroglu är det mer demokratiska valet, men i sin allians är han beroende av ett nationalistiskt parti och i andra omgången är han beroende av den tredje kandidatens väljare, säger han.

Och utfallet i migrationsfrågan skulle kunna påverka relationen till EU – se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.