Erdogan: Sverige en vagga för terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) tillbakavisar Erdogans kritik att Sverige har varit en vagga för terrorism.

– Det är naturligtvis fel och vi kommer att bli medlemmar i Nato, säger Ann Linde.

Ann Lindes tillbakavisar den turkiske presidenten Erdogans uttalande under tisdagskvällen och säger att han har helt fel.

– Det är naturligtvis fel och vi kommer att bli medlemmar i Nato. Vi är fullt beredda att arbeta mot terrorism. Vi fortsätter att uppfylla det avtalet vi har med Turkiet, Finland och Sverige, säger utrikesminister Ann Linde till SVT Nyheter.

Sverige och Nato

Det var amerikanska public service-kanalen PBS som tidigare i dag intervjuade Erdogan, som för närvarande befinner sig i FN:s generalförsamling i New York.

Erdogan fick frågan om Sverige och Finland och Turkiet kommit närmare en uppgörelse, och om Turkiet är berett att permanent blockera Sveriges och Finlands inträde i Nato, om man inte kommer överens.

”En vagga för terrorism”

Erdogan svarade inte på frågorna. I stället upprepar han kritiken mot Sverige.

– Sverige har varit en vagga för terrorism. Och terroristerna har infiltrerat hela vägen in i deras parlament, säger Erdogan.

Han fortsatte att kritisera Sverige för att ”terrorister får demonstrera i Stockholm”.

– I Finland, å andra sidan, är de inte som i Sverige. De är lite lugnare och de har mer kontroll över utvecklingen. Men Sverige är inte så. De använder alltid vissa skäl. De använder alltid vissa ursäkter. De pratar alltid om konstitutionen. Och som konstitutionens rådande princip värdesätter de yttrandefriheten, säger Erdogan och fortsätter:

– Och i gengäld säger jag att terrorism inte har något med yttrandefriheten att göra. Och det turkiska parlamentet är den slutliga beslutsfattaren.

Klartecken från andra länder

Samtidigt får Sveriges och Finlands inträde i militäralliansen i stadig takt godkänt från andra Natoländer. Sverige har fått klartecken från Portugal Grekland och Spanien. Slovakien, är på tur  och där parlamentet behandlar frågan om en vecka.

Därefter återstår bara att få godkänt från Ungern och just Turkiet. Båda länder som Sverige haft tämligen gnisslande relationer med under senare år.

Ungerns justitieminister Judit Varga lovar även att en ungersk ratificering inte ska bli något problem, även om inget färdigt datum för behandlingen är satt.

– Det står på parlamentets agenda. Det handlar bara om tajmning. Men lita på mig: Ungern är med och stöder fullständigt ett inträde, säger Varga på väg in till ett EU-möte i Bryssel på tisdagen.

Godkännande krävs från alla Natos 30 medlemsländer innan Sverige och Finland kan släppas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet