Foto: Necati Savas/TT

Erdogan: Sverige har inte gjort tillräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger vid en pressträff att Sverige inte gjort tillräckligt gällande PKK:s aktiviteter i landet, skriver CNN Turk. Detta efter en fråga om Sveriges Natomedlemskap.

– Inga steg har tagits, säger han.

Erdogan menar dock att Sverige gjort vad man lovat kring vapenexporten till Turkiet. Men detta utgör inte den turkiska regeringens huvudsakliga problem med Sverige.

– Den viktigaste delen i våra förväntningar var terrororganisationen PKK:s demonstrationer på Stockholms gator. Vi talade med statsministern om detta, säger Erdogan.

Han pekar samtidigt på att parlamentet nu äger frågan kring Sveriges Natomedlemskap och säger att han ska försöka underlätta processen så mycket som möjligt.

Inget datum för omröstningen

Den 23 oktober lämnade Erdogan över Sveriges Natoansökan till det turkiska parlamentet. Draget möttes med glädje från både Sveriges och Natos Jens Stoltenbergs sida, men något datum för när omröstningen om ratificeringen ska ske har ännu inte satts.

Ungern, som tidigare lovat att släppa igenom Sveriges ansökan, har inte heller tagit upp frågan i parlamentet än.

SVT Nyheter söker Utrikesminister Tobias Billström (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Andreas Öbrink listar tre punkter på hur Sverige kommer påverkas vid ett Natomedlemskap. Foto: Makan Rahmati/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.