Valaffisher med oppositionspartiet CHP presidentkandidat Kemal Kiliçdaroglu och regeringspartiets AKP presidentkandidat Recep Tayyip Erdogan. Foto: TT

Erdogans utmanare vinnare bland exilturkar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Om de turkiska väljarna som bor i Sverige hade fått bestämma så hade Kemal Kilicdaroglu vunnit valet i Turkiet. Med några få röster kvar att räkna ligger han på 53,62 procent, medan sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan har 43,98 procent.

Det blir en omgång till i det turkiska presidentvalet. Det slog den turkiska valmyndigheten fast på måndagen.

För att vinna valet behöver en kandidat få 50 procent av rösterna, en andel som varken sittande president Recep Tayyip Erdogan eller utmanaren Kemal Kilicdaroglu lyckades kamma hem i söndagens val.

Majoritet av rösterna till Kilicdaroglu

I Sverige ser dock Kemal Kilicdaroglu ut att ha fått en majoritet av rösterna. När drygt 94 procent av rösterna är räknade har han 53,62 procent, medan Recep Tayyip Erdogan har samma andel som han fick av de svenska exilturkarna i valet 2018 – 44 procent.

Kemal Kilicdaroglus framgång i Sverige beror delvis på att det prokurdiska Gröna Vänsterpartiet uppmanade sina väljare att rösta på Kemal Kilicdaroglu i valet, menar Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Det är ganska många aktiva kurder i Sverige som röstar. Så Kombinationen av dem och turkar som stödjer Republikanska folkpartiet, CHP, gjorde att Kemal Kilicdaroglu  fick en majoritet, säger Paul Levin.

Erdogan favorit i Tyskland

I Tyskland, där flest exilturkar bor, har dock Erdogan störst stöd. När 98 procent av rösterna är räknade har han drygt 65 procent av utlandsrösterna, medan Kilicdaroglu har 32,61 procent.

Enligt Paul Levin finns det traditionellt en större andel Erdogankritiska exilturkar i Sverige än i många andra länder. Något som han menar beror på att Sverige har en stor andel asylsökande. I Tyskland däremot, är den övervägande majoriteten av de med turkisk bakgrund arbetskraftsinvandrare.

– De tenderar att vara mer politiskt konservativa, så där har Erdogan och AKP en traditionellt stark väljarbas, menar Levin.

I Sverige finns det knappt 39 000 röstberättigade turkar. Med några få röster kvar att räkna på tisdagskvällen har närmare 13 000 röster registrerats. Ett lågt valdeltagande, anser Paul Levin, men samtidigt högre än i förra valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.