• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s korrespondent Erika Bjerström i Grekland. Flyktingar och migranter som efter branden i Moria sover på gatan. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/TT, SVT

SVT:s korrespondent: ”Grekland ser sin chans att kunna avveckla lägret”

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden i flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos pågår nu ett högpolitiskt spel där Grekland ser en chans att kunna avveckla lägret. Den analysen gör SVT:s korrespondent Erika Bjerström, på plats i Grekland där läget är mycket spänt.

Branden ska enligt uppgift vara släckt, men tusentals människor som levde i lägren står nu utan tak över huvudet.

– De finns här runt om i bergen, de försöker ta sig till byar. Vi har sett flera migranter som ligger och sover här längs vägen. De är jätterädda för lokalbefolkningen, rädda för polisen och rädda för varandra eftersom flera är smittade av covid, säger Erika Bjerström i SVT:s Morgonstudion.

SVT utsända blir också vittne till hur två afghanska familjer som lyckats ta sig till öns huvudstad Mytilene blir gripna av polis och bortförda i minibussar.

– De vill absolut inte ha dem här i Mytilene. Grekland har klarat att hindra smittspridningen väldigt bra med restriktioner och tidig lockdown. De har kunnat öppna upp turismen som utgör 25 procent av landets bruttonationalprodukt. För dem vore det ekonomisk katastrof om smittspridningen nu tar fart, säger Erika Bjerström.

Grekland måste be om hjälp

EU har sagt sig vara villigt att bistå med hjälp. Men om hjälp ska komma måste Grekland be om det -  så fungerar EU-lagstiftningen – och det har Grekland inte gjort.

– Min bedömning är nu att grekerna inte vill få hit en massa hjälporganisationer som hjälper till att bygga upp lägret. Jag tror att de hoppas att många EU-länder ska göra som Tyskland i går kväll – som sagt att man tänker ta emot 1 000 personer. Grekerna ser det här som en chans att bli av med flyktinglägret på Lesbos.

Landet står alltså inför ett slags tjurhornsproblematik – man vill å enda sidan stänga lägret, men för den sakens skull absolut inte omplacera migranterna till fastlandet.

– Man vill inte ha migranterna i landet överhuvudtaget och man är oerhört besviken på bristande hjälp från EU. Det är en katt och råtta-lek på hög politisk nivå.

”Försöker stoppa hjälptransporter”

Enligt grekisk polis ska lokalbefolkningen också ha spärrat av vägarna till lägret.

– De försöker stoppa hjälptransporter till lägret. Det som är förvånansvärt är att polisen inte lyfter bort lokalbefolkningen utan att man verkar acceptera att vägspärren finns där. Det är oerhört spänd stämning mellan lokalbefolkningen och migranterna. Det är ju en flyktingkris och en pågående pandemi. Det skapar enorma sociala spännaningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.