Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erlend Bore prövande en ny hobby och hittade 1 500 år gamla smycken. Se Erlands skatt, som beskrivs som ”århundrades guldfynd” i klippet. Foto: Anniken Celine Berger, Arkeologisk museum,NTB/TT

Norske Erlend köpte metalldetektor – gjorde ”århundradets guldfynd”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti hittar Erlend Bore från Sola, Norge det han tror är gammalt godispapper när han är ute med sin metalldetektor. Det visar sig vara ”århundrades guldfynd” – 1 500 år gamla guldsmycken.

– Efter en snabb bildsökning på Google steg pulsen och adrenalinet en hel del. Plötsligt har jag en guldskatt i mina händer.

Erlend Bore arbetar som chef för avdelningen för livsmedelssäkerhet på ett företag i Norge. Men jobbet innebär mycket stillasittande och han får råd av sin fysioterapeut och husläkare att gå ut och röra på sig. I början av sommaren köper han därför en metalldetektor.

– Jag ville bli arkeolog som liten och jag tänkte att jag skulle köpa mig en metalldetektor, säger Bore till NRK.

En söndag i slutet av augusti är Bore ute på jakt. Efter att ha letat i timmar utan framgång ger metalldetektorn plötsligt ifrån sig ett högt ljud och han ser någonting gult glimra i marken. Först tror han att det är ett gammalt godispapper. Men när han plockar upp en jordklump spricker den plötsligt – i händerna ligger nu en mängd små guldpärlor.

– Jag kontaktade länsarkeologen och skickade ett foto på fyndet. Strax efteråt ringde han och sa att det var en guldskatt från folkvandringstiden.

”Århundrades guldfynd”

Erlends fynd består av nio guldhängen med ett myntliknande föremål i mitten, alla med en ingraverad häst. Dessutom hittar han tio guldpärlor och tre guldringar. Smyckena tros ha grävts ner på 500-talet.

– Det här är århundrades guldfynd i Norge. Och att hitta så mycket på en gång är extremt ovanligt, säger Ole Madsen direktör på Arkeologiska museet vid universitetet i Stavanger till NRK.

Nu ska Erlend Bores fynd ställas ut på museet i Stavanger, men han planerar inte att lägga metalldetektorn på hyllan för det.

– Jag har ännu inte hittat ett silvermynt. Det finns mycket jag fortfarande kan bocka av.

Svenska kulturmiljölagen

För att skydda fornlämningar är det enligt kulturmiljölagen förbjudet att använda metallsökare utan tillstånd från Länsstyrelsen i Sverige.

Bestämmelser för metallsökare finns i 2 kap. 18-20 §§ kulturmiljölagen.

Källa: Sveriges riksdag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.