Efter pensionsreformen har sammanlagt en femtedel av landets löntagare valt att ta ut sin inbesparade pension.
Orsaken är att det i Estland varit bankerna som skött pensionssparandet. Folk har varit upprörda över dåliga placeringar och dyra bankavgifter.
– Bankerna har verkligen stulit pengarna av oss, menar Henn Liiva från Tallinn, som plockat ut sin pension.
Liiva bestämde sig för att i stället köpa solpaneler till sitt egnahemshus. Han tror att det på längre sikt är mer lönsamt.
Svenska banker kritiseras
I debatten inför reformen ifrågasattes varför bankerna i Estland inte kunde uppvisa samma avkastning på pensionssparandet som i Sverige.
– Konkurrensen var obefintlig och 100-tals miljoner euro rullade lagligt in till bankerna men de har inte behövt göra något för pengarna, säger Helir-Valdor Seeder, estnisk parlamentsledamot och partiledare för Isamaa.
Bankmarknaden domineras av svenska banker som blivit kritiserade både av folket och landet politiker för det sätt man hanterade pensionssparandet.
– Tiden får utvisa sanningen. Många människor tror att bankerna bränner pensionspengarna, säger Kaire Peik som är ansvarig för pensionssparandet vid Swedbank i Estland.
”Super bort pensionen”
Tallinns borgmästare Mihail Kõlvart har berättat att han tömde sin egen pensionskassa för att spendera pengarna i den just avslutade kommunalvalskampanjen.
Sammanlagt har pensionskassorna under hösten tömts på 1,3 miljarder euro, och det märks i handeln. De som köpt ny bil får vänta länge och det har varit ett stort sug på nya bostäder och lyxvaror.
– Det finns människor som inte placerar eller tar ansvar för sina pengar utan spenderar dem på resor eller super bort dem, menar parlamentsledamot Seeder.
Att människorna har fått friheten att själv bestämma vad de vill göra med sina pengar betyder samtidigt ett större personligt ansvar.
– Vi har sett hur många människor har betalat tillbaka sina bostadslån den senaste tiden, säger Kaire Peik vid Swedbank.