• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett år sedan kvinnor i Saudiarabien tilläts köra bil

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan skulle hon ha blivit gripen för att hon körde bil. Mai Shams el-Din är en av Saudiarabiens första kvinnliga taxichaufförer.

Vi kör längs strandpromenaden i Jeddah när Mai utbrister – ”Där! En kvinna som kör!” Hon ökar farten och kör ikapp, så att vi ska kunna se med egna ögon.

För trots att det precis har gått ett år sedan kvinnor tilläts börja köra bil här i Saudiarabien så väcker kvinnliga bilförare uppmärksamhet. När vi ser oss omkring i trafiken ser vi få kvinnor som kör – och flera som skjutsas av utländska privatchaufförer. Mai har arbetat som taxichaufför i en dryg månad. Hon tog körkort så fort det blev tillåtet.

– Främst kvinnliga kunder blir väldigt glada när de ser att taxiföraren är en kvinna, säger Mai Shams el-Din.

Mål: Kvinnor på arbetsmarknaden

Bakom beslutet att ta bort körförbudet för de saudiska kvinnorna finns målet att kvinnorna ska in på arbetsmarknaden. Landet genomför just nu en rad ekonomiska reformer – och om kvinnorna ska kunna arbeta behöver de kunna ta sig till jobbet, i ett av världens mest bilburna länder.

Ha manlig förmyndare

Men saudiska kvinnors vardag är omgärdad av regler. Varje vuxen kvinna i landet måste ha en manlig förmyndare, oftast en make eller släkting. Utan förmyndarens tillstånd får hon inte resa utomlands eller gifta sig. Eftersom Mai är skild är hennes pappa nu hennes förmyndare.

– Att köra var inte svårt. Ända sedan jag var en liten flicka har jag iakttagit min pappa, säger Mai.

Mai har två olika jobb

Hon har en sjuårig son och en femårig dotter att försörja och säger att taxijobbet ger henne välkomna extrapengar. Vid sidan av arbetar hon som apotekare på ett sjukhus.

– Före skilsmässan gick barnen i en bättre skola där de lärde sig engelska. Men det har jag inte råd med nu. Jag kanske skulle haft råd att låta min son gå där men jag vill att också min dotter ska få utbildning. Det hade inte varit rättvist att enbart låta min son fortsätta, säger Mai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.