Jättelik polisutredning efter stormningen: ”Finns inget vi prioriterar högre”

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan de dramatiska bilderna från stormningen av Capitolium kablades ut över världen. Händelsen har beskrivits som en av de värsta attackerna någonsin mot USA:s demokrati – och fortfarande återstår mycket arbete innan rättvisa skipats.

– De skyldiga måste ställas inför rätta. Det finns inget vi prioriterar högre, säger USA:s justitieminister Merrick Garland.

Inför den 6 januari 2021 hoppades många på att dagen skulle utgöra starten för en lugnare period inom amerikansk politik. Tiden sedan valet hade präglats av anklagelser om valfusk, och att kongressen nu formellt skulle utropa Joe Biden till segrare sågs av många som ett sista hinder innan presidentskiftet var ett faktum.

Vissa såg däremot processen som en sista chans att stoppa Bidens väg till makten – och de tumultartade scenerna som utspelade sig i och utanför Capitolium har satt sig djupt i amerikanernas minne. Fem personer dog när demonstranterna stormade byggnaden. En av dem var polis.

– Det är omöjligt att överdriva det hjältemod som poliserna visade. Deras beslutsamhet, uppoffring och mod skyddade de tusentals människor som arbetade i byggnaden den dagen, säger justitieminister Merrick Garland i ett tal inför årsdagen.

300 000 tips

Ett år senare pågår polisarbetet fortfarande, och över 700 personer står som misstänkta i vad som vuxit till en av de största brottsutredningarna i landets historia.

Enligt CNN kan de efterföljande rättsprocesserna ta flera år att slutföra, men arbetet går fortfarande framåt. Flera domar har redan fallit, däribland den mot den så kallade ”shamanen” som dömdes till fängelse i november.

Utöver de 700 personer som identifierats som misstänkta bedöms ytterligare hundratals fortfarande vara på fri fot. I sökandet efter inblandade har FBI bland annat tagit hjälp av externa aktörer för att analysera tiotusentals timmar av videomaterial, skriver CNN.

Arbetet underlättas dock av tips från allmänheten. Hittills har polisen fått in 300 000 stycken, enligt justitieministern.

– De har varit en ovärderlig partner i den här utredningen, och vi fortsätter söka allmänhetens hjälp för att identifiera de skyldiga, säger Garland.

”Vi kommer att prövas igen”

Polisens agerande hyllades efter stormningen, men samtidigt har också en hel del kritik riktats mot hur insatsen organiserades. Thomas Manger, som är chef för Capitoliums egen polisstyrka, delar bilden av att stormningen blottlade brister. Problemen rörde allt från kommunikation och utbildning till utrustning, menar han.

En intern rapport har bland annat visat att 75 procent av de poliser som försökte stoppa demonstranterna saknade kravallutrustning och bar vanliga uniformer, skriver AP. Nu, ett år efter stormningen, ska problemen ha åtgärdats, enligt Manger.

– Vi kommer att prövas igen, och då kommer vi vara redo, säger polischefen till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.