Hur skulle du beskriva stämningen i Saudiarabien efter den misstänkta fartygsattacken?
– Just nu är det ett väldigt känsligt läge, spänningarna har ökat mellan å ena sidan Saudiarabien och dess allierade USA, och Iran på andra sidan. Man kan säga att spänningarna mellan länderna eskalerade efter att USA skärpte sanktionerna mot Irans oljeexport för ungefär en månad sedan. Efter det inträffade en attack mot saudiska oljefartyg, i samma område som attacken mot det norska fartyget ska ha skett nu. Saudiarabien anklagar Iran för dessa attacker, men Iran avvisar anklagelserna.
Varför anser Saudiarabien att den misstänkta attacken mot ett norskt fartyg är en attack mot Saudiarabien?
– Oljetrafiken passerar i ett väldigt känsligt område, Hormuzsundet. En femtedel av hela världens oljetrafik går igenom den här passagen – och totalt två tredjedelar av oljan som passerar här kommer just från Saudiarabien. Därför ser Saudiarabien alla attacker här som en attack mot landet. Iran har tidigare upprepade gånger hotat att stänga sundet för att blockera exporten. Det är en handling som skulle öka risken för konflikt.
Vad kan oroligheterna mellan länderna leda till?
– Varken i Iran eller i Saudiarabien vill man ha ett krig. Oron handlar om att felsteg i det här spända läget kan få stora konsekvenser. Det kan leda till en konflikt där andra länder i Mellanöstern dras in.
– USA, som är nära allierade med Saudiarabien, spelar en avgörande roll i konflikten. Från USA har vi hittills hört ett splittrat budskap där deras säkerhetsrådgivare John Bolton driver en hårdare och mer konfliktbenägen linje än vad president Trump gör.