EU-basen: Ukraina kommer att segra

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina var huvudämnet för EU:s viktigaste tal, det årliga linjetalet från kommissionens ordförande.

– Aldrig tidigare har parlamentet diskuterat läget i unionen samtidigt som ett krig rasar på europeisk mark, säger Ursula von der Leyen inför parlamentet i Strasbourg på onsdagen.

Sedan Ryssland inledde sin storinvasion av Ukraina den 24 februari har en hel kontinent rest sig i solidaritet, framhåller hon.

– På gränserna där flyktingar fått skydd, på gatorna fyllda med ukrainska flaggor, i klassrummen där ukrainska skolbarn träffat nya vänner.

Kommissionsbasen hyllar enigheten och understryker att ”Europa funnit modet att göra det rätta”.

– Vår respons var omedelbar och det kan vi vara stolta över.

Som hjälp lovar hon nu bland annat 100 miljoner euro till återuppbyggnad av ukrainska skolor och förslag om att Ukraina ska omfattas av EU:s fria roamingregler.

”Putin kommer att misslyckas”

EU-kommissionens ordförande, klädd i gult och blått, betonade samtidigt krigets konsekvenser för unionen.

– Det här är ett krig mot vår energi, det är ett krig mot vår ekonomi, ett krig mot våra värderingar och ett krig mot vår framtid. Det handlar om envälde mot demokrati.

Men med det rätta modet och med den rätta solidariteten, fortsätter hon, kommer ”Putin att misslyckas”.

– Och Ukraina och Europa kommer att segra.

Senare på onsdagen reser von der Leyen till Kiev för att diskutera läget med president Zelenskyj.

Gemensamma åtgärder i energifrågan

EU-kommissionen föreslår som väntat gemensamma åtgärder för att minska energikonsumtionen i Europa och ett intäktstak för de energiföretag som just nu tjänar extra mycket på grund av det höga gaspriset.

– I sådana här tider är det fel att göra extraordinära rekordvinster tack vare krig och på konsumenternas bekostnad. I sådana här tider måste vinsterna delas och kanaliseras ut till dem som behöver det mest, talar von der Leyen i Strasbourg.

Hisnande 140 miljarder euro hoppas kommissionsbasen att åtgärden ska kunna ge till EU:s medlemsländer.

Däremot utlovas inget pristak på gas – åtminstone inte just nu. I stället talas om att utveckla samarbetet med ”pålitliga vänner som Norge”.

Kommissionen ska också påbörja arbetet för att ta fram ”mer representativa riktmärken” för prissättningen på gasmarknaden och inleda arbetet för en ”djupgående reform” av elmarknaden.

De konkreta förslagen ska presenteras på en presskonferens i eftermiddag med klimatansvarige viceordföranden Frans Timmermans och energikommissionären Kadri Simson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.