Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gav sitt årliga linjetal, där hon pratade om hur det ser ut för unionen i dagsläget. Foto: AP

EU-basens linjetal – så ska det tolkas

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen höll EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, sitt traditionella septembertal från Strasbourg.

Hon försökte peka ut en färdriktning för ett EU påverkat av kriser – inte minst kriget Rysslands krig i Ukraina.

– Men vi har sett födseln av en geopolitisk union, säger von der Leyen i talet.

EU-kommissionen flaggade också för åtgärder mot Kinas statsstöd till el-bilar och att Unionens energiförsörjning i framtiden till stor del ska komma från vindkraft.

SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten reagerade på att von der Leyen också tog upp några ”mjuka” ämnen redan tidigt i talet:

– Det var lite förvånande att hon talade så tydligt om vikten av ökad jämställdhet, samtycke och om behovet av en utbyggd barnomsorg i landet för att öka kvinnors möjlighet att göra yrkeskarriär. Ursula vond der Leyen har själv sju barn och var en framgångsrik läkare innan hon blev politiker.

Talet om läget i EU hålls årligen av kommissionsordföranden i september. Årets tal är det sista under den nuvarande mandatperioden inför det det EU-val som hålls i början av juni 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.