Det är nu upp till de 27 medlemsländernas energiministrar att diskutera förslaget nästa vecka. Om förslaget antas förskjuts ansenligt mycket makt till Bryssel, noterar AP.
Alternativa lösningar
Inför första vintern efter att kriget inleddes har rädslan för strypt tillgång till rysk gas lett till att både unionen och enskilda EU-länder utforskat alternativa energikällor.
Tidigare i veckan tecknade EU ett samförståndsavtal – som inte är juridiskt bindande – med Azerbajdzjan.
”Vi kommer att fördubbla gastillförseln från Azerbajdzjan till Europeiska Unionen”, sade Europeiska kommissionens president Ursula von der Leyen i ett uttalande i tisdags och fortsatte: ”Vi åtar oss att expandera den södra gaskorridoren.”
Frankrike meddelade på tisdagen att Förenade Arabemiraten gått med på att sälja mer olja och gas till Frankrike för att på kort och lång sikt trygga energiförsörjningen, rapporterar Le Monde.
Energi som utpressningsmedel
I kommissionens sammanfattning “Spara på gasen för en trygg vinter” står det att Ryssland fortsätter att “använda tillgången till gas som ett vapen”.
Europas beroendeställning har ställts på sin spets när gasledningen Nord Stream 1 i Östersjön har legat delvis nere under ett planerat underhållsstopp. I Tyskland till exempel har det uttryckts en rädsla för att gasen kommer att användas för politisk utpressning.
Så även omtvistade Nord Stream 2 som inte ännu satts i bruk. ”I sitt ekonomiska krig med EU har gasledningen blivit en kil som ger Ryssland möjligheten att bända isär Europa”, skriver den tyska finanstidningen Handelsblatt.
Motstridiga uppgifter om Nord Stream 1 – en av flera gasledningar från Ryssland till Europa – har florerat men den ryska presidenten Vladimir Putin meddelade i veckan att det statliga bolaget Gazprom kommer att hålla sina leveranslöften, rapporterar Wall Street Journal.