Som en följd av flyktingvågen till Europa förra hösten har 8 av EU:s 26 Schengenländer infört tillfälliga gränskontroller, däribland Sverige, Danmark och Tyskland. Sverige, som införde tillfälliga gränskontroller i januari, har sedan dess förlängt kontrollerna flera gånger. Och trots att antalet asylsökanden har minskat drastiskt har regeringen hittills inte uttryckt några planer på att slopa kontrollerna inom den närmaste tiden.
Ska bort innan november
EU-reglerna tillåter tillfälliga gränskontroller i uppemot sex månader med möjlighet till förlängning i ytterligare två månader. Men enligt ett läckt utkast till en rapport som ska publiceras på fredag skriver nu EU-kommissionen att kontrollerna ska hävas ”så snabbt som möjligt” och med ”ett tydligt slutmål i november 2016”, skriver Guardian.
EU:s flyktingkommissionär har upprepade gånger uttryckt förståelse för kontrollerna men också understrukit hur viktigt det är viktigt att gränskontrollerna blir just tillfälliga för att den fria rörligheten ska bevaras.
Ygeman: Oklart när kontrollerna kan tas bort
När SVT Nyheter frågar inrikesminister Anders Ygeman om uppgifterna säger han att den yttre gränsen måste stärkas för att kontrollerna ska tas bort.
– Vi får se vilka skarpa förslag EU-kommissionen lägger fram. Jag har svårt att se en utveckling där alla de länder som infört inre gränskontroll skulle avveckla dessa utan att EU:s yttre gräns stärkts och kontrollerna där fungerar. Om det är möjligt innan årets slut eller inte är svårt att förutspå.
Tryck på Grekland ökar
Alla Schengenländer som vill upprätta gränskontroller anmäler det till EU-kommissionen. EU-kommissionen kan inte förbjuda kontrollerna men om man anser att gränskontrollerna är felaktiga så kan man gå till EU-domstolen och i förlängningen kan landet få böta. Men processen är lång och omständlig och under tiden kan det aktuella landet ha sina kontroller kvar.
Tyskland upprättade sina gränskontroller i september men även när maxtiden, åtta månader, går ut i maj så kan Tyskland få ytterligare en förlängning om det finns exceptionella omständigheter.
Samtidigt som diskussionen om EU-ländernas inre gränser pågår så ökar trycket på Grekland att upprätthålla EU:s yttre gräns mot Turkiet. Tjänstemän som SVT talat med säger att kommissionen nu ska utreda detta och senast i maj komma med förslag. Om Grekland inte bedöms klara gränskontrollerna mot Turkiet så kan andra länder få tillstånd att förlänga inre gränskontrollerna ytterligare.
Svenska gränskontrollerna
Gränskontrollerna innebär att polisen vid gränsövergångsställen kontrollerar personer som reser in i Sverige. De som reser in ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort. Personer som avser att resa till eller från Sverige till andra EU-länder ska därför ha med sig pass eller nationellt id-kort.
Personer som väljer att ansöka om asyl vid svensk gräns eller inne i Sverige har alltid rätt att få sin ansökan prövad inne i landet.