Men bevisen mot honom är ”otvetydiga” anser EU:s antikorruptionsbyrå.
Dallis kollegor väljer i sin tur att tiga totalt.
-Jag blev ombedd att lämna in min avskedsansökan, hävdade 64-årige Dalli i en filmad intervju på nyhetssajten New Europe på onsdagen – trots att han bara ett halvt dygn tidigare själv sagt till maltesiska medier att han avgått frivilligt.
Det sistnämnda hävdas också fortfarande av EU.
Varken ordförande José Manuel Barroso, svenska Cecilia Malmström eller någon av de andra kommissionärerna vill dock kommentera saken ytterligare. På onsdagen var det i stället bara taleskvinnan Pia Ahrenkilde Hansen som skickades fram för att mestadels upprepa kommissionens uttalande från i tisdags.
”Otvetydiga bevis”
Dalli själv var mer talför. I New Europe-intervju fortsatte han att hävda sin oskuld i historien där en maltesisk affärsman i våras sägs ha erbjudit svenska Swedish Match ändrad EU-politik om snuset – mot en rejäl ersättning.
Dalli, hälso- och konsumentansvarig i kommissionen, försöker emellertid vända på steken och anklagar i stället den starkt Swedish Match-kopplade snuslobbygruppen Estoc för att ha försökt erbjuda mutor.
EU:s antikorruptionsbyrå Olaf ser dock helt annorlunda på saken.
-Det finns ett antal otvetydiga bitar av bevis som indikerar att Dalli var medveten om att en person använde hans namn och position för att skaffa sig ekonomiska fördelar, förklarade Olaf-chefen Giovanni Kessler på onsdagen.
Stora summor inblandade
Även om inga pengar betalats och inget tyder på att Dalli var med och initierade pengaerbjudandet så är det bestickande nog för honom att han aldrig slog larm.
-Han gjorde ingenting för att hindra det, för att stoppa det eller för att rapportera om det, sade Kessler.
Enligt Olaf var de inblandade summorna ”tämligen stora”. Antikorruptionsbyrån säger sig också efter noggrant utredande ha avfärdat att det rört sig om en ”fälla” eller ett försök att bli av med Dalli.
Försiktig Reinfeldt
Den maltesiske affärsmannen har i hemlandet pekats ut som en välkänd företagare och lokalpolitiker. Även han avgick i tisdags, från sin post som vice borgmästare.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var försiktig i sina kommentarer.
-Jag känner inte till detaljerna men det är alltid allvarligt när det handlar om korruptionsanklagelser, sade han till TT i Berlin, efter VM-kvalmatchen mellan Tyskland och Sverige i tisdags.
Fakta
Fakta: Olaf
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) började arbeta 1999 och har till uppgift att skydda EU:s ekonomiska intressen och att bekämpa bedrägeri, korruption och andra oegentligheter, däribland missbruk av tjänsteställning i de europeiska institutionerna.
Olaf kan genomföra oberoende granskning av alla EU-institutioners och organs förvaltning och finansiering.
Myndigheten skickar fortlöpande ut sina anställda att undersöka projekt där EU-medel har en roll.
Olaf samarbetar med myndigheter i medlemsländerna.
Bland de härvor som avslöjats finns allt från bluffhärvor med EU-stöd till bedrägerier med livsmedel och elektronik.
Olaf står för Office européen de lutte antifraude. (TT)