EU:s finans- och ekonomikommissionär Pierre Moscovici Foto: Francois Lenoir, TT

EU-kommissionen inför hårda sanktioner mot Italien

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen vill utfärda disciplinära åtgärder mot Italien. Det uppger EU-kommissionen på en presskonferens på onsdagen.

Den Internationella valutafonden IMF anser att Italiens statskuld utgör en stor fara för EU. Detta tillsammans med globala spänningar inom den internationella handeln och en avtalslös brexit är bakgrunden till EU-kommissionens åtgärder mot Italien, uppger nyhetsbyrån Reuters.

På onsdagen uppger EU-kommissionen att den kommer att vidta disciplinära åtgärder mot Rom. En del av dessa innebär hårdare övervakning av Italiens finanser, uppger Reuters.

– I höstas var det samma visa, men då valde Bryssel att inte löpa hela linan ut. Med ett stundande EU-val var kommissionen orolig att spela euroskeptiska och populistiska krafter i händerna om man framstod som elak polis. Nu är valet över, varningsklockorna för den italienska ekonomin ringer ännu högre nu och Bryssel känner sig tvunget att ingripa, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

38 miljarder

Tidigare har möjliga böter på 3,5 miljarder euro nämnts, motsvarande omkring 38 miljarder kronor, uppger TT. Men inga böter är beslutade.

Italien är eurozonens tredje största ekonomi och många bedömare har varnat för att de svaga italienska statsfinanserna kan slå hårt mot tilltron till landets ekonomi. Ett tecken på det är att de italienska räntorna har stigit under våren.

– Rädslan finns att Italien som är en så stor ekonomi riskerar dra med sig andra länder om marknaderna får italiensk frossa. EU-kommissionen har satt ner foten, nu blir upp till de andra euroländerna att fatta beslutet ifall man ska sätta ekonomisk tvångströja på italienska regeringen. Österrike och Nederländerna var tuffast mot Italien förra gången. Mest intressant blir att se hur Tyskland och Frankrike kommer ställa sig, säger Wendick.

Undgick böter

EU anser att den italienska staten ska spara. Förra året undgick Italien med nöd och näppe att straffas av EU eftersom landets regering gick med på att sänka sitt budgetunderskott för 2019 från 2,40 till 2,04 procent av BNP.

Men nu vill den sittande regeringen, med vice premiärminister Matteo Salvini från högerpopulistiska Lega i en allt mer dominerande roll, att staten ska öka sina utgifter och samtidigt sänka skatterna.

Den Internationella valutafonden (IMF) har också varnat för att den italienska statens budgetunderskott kan hota den ekonomiska stabiliteten inom eurozonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.