Trots löften om ökat stöd och närmare samarbete är det fortsatt långt kvar till EU-medlemskap för Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro och Serbien.
Statsminister Stefan Löfven (S) betonar att det gäller för de sex att uppfylla de formella krav som ställs innan de kan bli medlemmar. Och han vill inte tala om något år för när det kan ske.
– Självklart vill de att de ska gå så fort som möjligt, så är det. Men vi måste vara tydliga med att kriterier måste vara uppfyllda, säger Löfven efter torsdagens EU-toppmöte i Sofia med de sex länderna.
Segsliten namntvist
Sextetten har kommit olika långt i sina EU-ambitioner. Montenegro och Serbien förhandlar formellt och det hoppas även Makedonien och Albanien få klartecken till i sommar.
För Makedoniens del finns ökat hopp om en lösning av den segslitna namntvist med Grekland som länge förhalat EU-närmandet.
– Vi har diskuterat en lösning till namnfrågan som kan vara acceptabel för båda sidor, men vi måste ha fortsatta diskussioner i våra länder, säger den makedonske premiärministern Zoran Zaev efter samtal under toppmötet med grekiske kollegan Alexis Tsipras.
Från svensk sida vill Stefan Löfven inte ge några klara besked om regeringen kommer att säga ja eller nej till att öppna förhandlingar med de två länderna. Danske kollegan Lars Løkke Rasmussen säger dock till nyhetsbyrån Ritzau att han inte anser att länderna ännu är redo.
Svag aptit
EU försöker fortsatt krama Balkanländerna lite på avstånd. Att stöta bort dem är ingen intresserad av, inte minst med tanke på det ökande intresse för området som både Ryssland och Turkiet har.
– Jag var väldigt öppen med dem och sade att aptiten för en utvidgning i Europa efter de senaste åren inte har ökat, utan snarare tvärtom. Det är lika bra att vara ärlig. Men det innebär inte att vi ska ta bort det från agendan. Vi vill ju också av egna säkerhetsskäl se till att de närmar sig. För det finns ju andra aktörer som vill vara där och dominera, säger statsminister Stefan Löfven efter mötet i Sofia.
EU:s möte med västra Balkan
Toppmötet i Sofia i Bulgarien hölls mellan de 28 medlemsländerna i EU och de sex länder i västra Balkan som fortfarande står utanför: Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro och Serbien.
De sex länderna har nått olika långt i sina EU-ambitioner. Montenegro och Serbien förhandlar formellt sedan 2012 respektive 2014. För Makedonien och Albanien har EU-kommissionen föreslagit en förhandlingsstart i år, medan Bosnien-Hercegovina än så länge fått nöja sig med att överhuvudtaget ha fått lämna in en ansökan. Kosovo har i sin tur fortfarande bara erkänts som självständigt land av 23 av de 28 EU-länderna.
I toppmötet deltog även bland andra EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk.
Sofia-deklarationen
EU:s medlemsländer samt Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro och Serbien har antagit ett gemensamt uttalande, kallat Sofia-deklarationen, efter sitt möte i Bulgariens huvudstad.
”EU välkomnar att partnerna på västra Balkan sluter upp bakom våra europeiska värden och principer, samt bakom visionen om ett starkt, stabilt och enat Europa som understöds av våra historiska, kulturella och geografiska band”, heter det bland annat.
Deklarationen innehåller löften om satsningar på en ”marknads- och investeringsvänlig miljö”, strävan efter att slopa administrativa gränshinder, migrations- och säkerhetssamarbete och kamp mot korruption och organiserad brottslighet.
Blivande EU-medlemskap nämns i sig inte alls i deklarationen – som dock hänvisar till det toppmöte i grekiska Thessaloniki 2003 då ländernas EU-strävanden erkändes formellt.
Deklarationen välkomnar också att Kroatien ämnar arrangera ett nytt toppmöte med länderna på västra Balkan under sitt ordförandehalvår i EU under våren 2020.
TT