EU-ministern Ann Linde (S) har många frågor om eventuella läger i nordafrika. Foto: Maja Suslin/TT, Santi Palacios/AP

EU-läger i Nordafrika pressar svenska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder inom EU vill nu att båtflyktingar på Medelhavet ska återföras till EU-läger i Nordafrika, inte tas i land i Europa. Den svenska regeringen är pressad av förslagen, som strider mot regeringens tidigare linje om EU:s flyktingpolitik, och regeringen försöker kringgärda eventuella EU-läger med förbehåll och kopplingar till internationell rätt.

EU-ministern Ann Linde (S) ställde idag flera frågor på väg in till ett möte i Luxemburg där man förbereder regeringschefernas toppmöte i Bryssel senare den här veckan.

– Fortfarande är det oklart hur de här lägren skulle fungera, vem som ska betala, vilken budget som ska finnas, jag måste ställa en rad frågor vid mötet idag, sa EU-ministern Ann Linde till SVT på plats i Luxemburg.

Asylrätten riskeras

SVT frågar om den svenska regeringen kan godta lägren om de drivs av FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Hittills är förslagen inte enligt de linjer vi har, det finns stora risker med de här förslagen. Det kan bli osäkert och oklart om man har rätt till asylprövning enligt internationell lag, svarar Ann Linde.

Tillbaks till Nordafrika

I de förslag som cirkulerar till slutsatser efter regeringschefernas toppmöte sägs att det behövs nya regler för var båtflyktingar som plockas upp på Medelhavet ska tas i land.  Det föreslås att EU ska ”stödja landningsplattformar” där man snabbt ska kunna ”skilja mellan ekonomiska migranter och de som behöver internationellt skydd”.

Flera saker händer nu samtidigt: regeringskris i Tyskland om gränser ska bevakas hårdare, ny regering i Italien som vägrar ta emot båtflyktingar och Ungern och Polen som blockerar fördelning av asylsökande inom EU.  Allt fokus är nu på mer kontroll av EU:s yttre gränser och flera länder vill pröva att föra båtflyktingar till läger i Nordafrika, även om det är oklart om några länder där vill medverka.

Strider mot svensk linje

Förslagen strider mot den tidigare svenska linjen att främst kräva at alla länder inom ska ta emot asylsökande. Inom regeringen är det en svår fråga eftersom inte minst Miljöpartiet har invändningar.

Därför försöker nu EU-minister Ann Linde och svenska diplomater bädda in och koppla sådana här läger till att de ska övervakas av UNHCR och andra internationella organisationer, att rätten att söka asyl ska garanteras osv.

Frågan diskuteras i EU-nämnden i svenska riksdagen imorgon och kommer upp till beslut vid regeringschefernas toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.