EU-ledare föreslår nya sanktioner mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanar på onsdagen de 27 medlemsländerna att förbjuda oljeimport från Ryssland som en del av ett sjätte sanktionspaket mot Moskva.

Von der Leyen, som talade inför Europaparlamentet i Strasbourg, uppmanade medlemsländerna att avveckla importen av råolja inom sex månader och av raffinerade produkter, som bensin, före årets slut, skriver AP.

Enligt uppgifter till Reuters kan Ungern och Slovakien komma att undantas och tillåtas köpa råolja året ut enligt gällande kontrakt.

Förslagen måste godkännas enhälligt för att träda i kraft och kan komma att bli föremål för en häftig debatt.

Von der Leyen medgav att det ”inte kommer att bli lätt” att få alla 27 medlemsländer – varav en del är starkt beroende av Ryssland för sin energiförsörjning – att enas om oljesanktioner.

– Vi kommer att fasa ut oljan på ett ordnat sätt, så att vi på samma sätt är väldigt försiktiga med vad effekten blir för den globala marknaden. Som väntat blir det om sex månader som oljan stoppas, och om nio månader när det gäller bensin och andra raffinerade produkter, säger von der Leyen, rapporterar TT.

Ytterligare sanktioner mot ryska banker

Kommissionen föreslår också utökade sanktioner mot ryska banker, bland annat föreslås att Rysslands största bank Sberbank och ytterligare två storbanker stängs av från det internationella betalssystemet Swift.

– Putin måste betala ett högt pris för sin brutala aggression, säger von der Leyen.

Magdalena Andersson kommenterar

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade EU:s nya sanktionspaket på väg in i mötet med Indiens premiärminister Narendra Modi i Köpenhamn på onsdagen, skriver TT.

– Det är väldigt positivt att kommissionen går vidare och lägger fram ytterligare ett sjätte sanktionspaket. Från svensk sida har vi drivit på det och jag hoppas att det snabbt kan bli ett beslut i EU om detta, säger statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.