EU-ledarna i Kiev: Ge Ukraina kandidatstatus

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland, Frankrike, Italien och Rumänien anser att Ukraina omedelbart bör få kandidatstatus som sökande till EU. Det meddelade ländernas ledare på torsdagen.

– Ukraina hör hemma i den europeiska familjen, säger Olaf Scholtz, Tysklands förbundskansler.

Tysklands Olaf Scholtz, Frankrikes Emmanuel Macron, Italiens Mario Draghi och Rumäniens Klaus Iohannis har besökt Kiev och träffat president Volodymyr Zelenskyj.

Under besöket i det av Ryssland invaderade landet besökte de europeiska ledarna bland annat den krigshärjade orten Irpin för att med egna ögon se förödelsen.

Vid en pressträff på torsdagseftermiddagen uttryckte de sitt stöd för Ukrainas ansökan till EU. Alla fyra vill att Ukraina så snart som möjligt får kandidatstatus.

– Vi fyra stödjer en omedelbar kandidatstatus för medlemskap. Statusen kommer att åtföljas av en färdplan där hänsyn ska tas till situationen på Balkan och i omgivande länder, särskilt Moldavien, sa Macron.

En rad EU-länder har yrkat på att Ukraina ska ges en snabbväg in i unionen, något Frankrike ställt sig skeptiska till. Senast i maj sa landets Europaminister att vägen till ett fullvärdigt medlemskap troligen kommer att ta upp till 20 år.

Lovar mer vapen

Den franske presidenten meddelade även att Frankrike ska skicka ytterligare sex artillerisystem av slaget Caesar till Ukraina. Detta som ett svar på Ukrainas upprepade förfrågningar om fler vapen.

– Vi uppskattar det stöd som vi redan fått från våra partners. Vi väntar på nya leveranser av mestadels tunga vapen, modernt raketartilleri och luftvärnssystem, sa president Volodymyr Zelenskyj efter pressträffen.

Ukrainas korruption ett problem

Enligt Christoffer Wendick, SVT:s EU-reporter, ägnar sig de fyra europeiska ledarna åt en klurig balansgång. Man vill visa sitt starka stöd för ett ukrainskt medlemskap samtidigt som man inte kan lova att det ska gå snabbt.

– Kandidatland kan man vara länge. Fråga Turkiet, de har varit det i 23 år. Hur snabbt det går att bli medlem hänger mycket på landet själv, hur snabbt man tar till sig och inför de nya regler för att anpassa sig till EU, säger Christoffer Wendick.

– I Ukraina är korruptionen ett av de stora bekymmer som man måste ta itu med först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.