16-åriga Chanel Rosie från Arjeplog sitter i A-traktorn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi skulle se färre A-traktorer” – hör Chanel Rosie i Arjeplog om hur hon ser på en åldershöjning. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

EU-parlamentet vill se höjd åldersgräns för A-traktor

Uppdaterad
Publicerad

A-traktorer ska få en högre åldersgräns – och hastighetsgräns, föreslår EU-parlamentet under onsdagen. Förslaget om ändrade körkortsdirektiv ska nu förhandlas med EU:s medlemsstater.

Europaparlamentet har röstat för ett förslag om att åldersgränsen för att få köra A-traktorer ska höjas från 15 till 16 år. Förslaget är en del av en större omarbetning av direktiven för körkortsregler i unionen.

Förslaget innebär att ett B1-körkort, med en åldersgräns på 16 år, ska krävas för att få köra A-traktor, som även kallas EPA-traktor.

Ökad hastighetsgräns

B1-körkortet är ett körkort som ger särskild behörighet för fyrhjuliga fordon – till skillnad från det AM-körkort som i dag krävs för A-traktor och som är ett mopedkörkort.

Om förslaget blir till lag så kommer det innebära att hastighetsgränsen för A-traktorer, som just nu är 30 kilometer i timmen, skulle höjas till 45 kilometer i timmen.

“Jag är förbannad! Att höja åldersgränsen för Epor är en enorm frihetsinskränkning för ungdomar, framförallt på landbygden”, skriver den svenska ledamoten Emma Wiesner (C) i ett sms till SVT Nyheter.

Flera svenska ledamöter hade i sista stund försökt få ändringar till stånd, men fick se sina förslag nedröstade i parlamentet.

Ska förhandlas vidare

Nu ska förslaget förhandlas med EU:s medlemsstater och det är oklart när ett slutgiltigt beslut om ändringar i körkortsreglerna kan fattas.

Men enligt Heléne Fritzon, europaparlamentariker och delegationsledare för Socialdemokraterna i EU, kommer det att ske efter EU-valet den 9 juni, säger hon till Aftonbladet.

– Det har varit en kamp men tyvärr gick inte förslaget att behålla åldersgränsen vid 15 år för den svenska EPA-traktorn igenom. Detta är ett bakslag, säger hon till SVT.

– Däremot betyder inte det att kampen är över. Nu går frågan vidare till förhandling och där ska vi lyfta den igen, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.