• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

EU:s sista varning till internet-giganterna: Stoppa hatet nu

Uppdaterad
Publicerad

EU har tröttnat på hatet i sociala medier och riktar nu en skarp varning till företagen i Silicon Valley: Få bort hatet på era plattformar eller räkna med rättsliga påföljder.

EU har under en längre tid pressat IT-företagen på att de ska bli bättre på att hantera hatiskt och rasistiskt innehåll på nätet på ett skyndsamt vis. Facebook, Twitter, Microsoft och Google har i sin tur lovat att moderera innehållet på sina plattformar. I maj 2016 lovade de att majoriteten av otillåtet innehåll skulle vara bortplockat inom 24 timmar från det att det anmälts. 

Men riktigt så har det inte blivit:

– Situationen är ohållbar: I över 28 procent av fallen tar det mer än en vecka innan plattformen tar bort olagligt innehåll, säger EU-kommissionären Mariya Gabriel, enligt CNN.

Vill se snabb förbättring

Nu verkar det som att EU:s tålamod med miljardföretagen håller på att sina.

EU-kommissionären meddelade nu att man överväger skarpa rättsliga påföljder om inte företagen visar en väsentligt bättre utveckling framöver.

Och det kan bli en dyr historia. EU har tidigare krävt miljardbelopp i böter av företag som inte följer unionens regler.

Och det är inte bara den europeiska unionen som hotar nätjättarna med dryga böter: Redan i april i år godkände Tyskland ett förslag som ställde tuffa krav på Facebook och Twitter inför valet. Om de inte tog bort innehåll med hat och ”fake news” inom 24 timmar skulle de tvingas betala böter på upp till 50 miljoner euro, motsvarande närmare 500 miljoner svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.