Möte mellan Tysklands utrikesminister Annalena  Baerbock, Frankrikes utrikesminister Jean-Noël Barrot och Syriens nya ledare Ahmed al-Sharaa i Damaskus. De sitter framför flera flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Frankrikes utrikesminister Jean-Noël Barrot på plats i Syrien. Foto: -

EU-toppar på plats i Syrien

Publicerad

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Frankrikes utrikesminister Jean-Noël Barrot är i Syrien.

Besöket är det första av europeiska toppolitiker sedan den tidigare regimen störtades i december.

Under mötet med Syriens nya ledare Ahmed al-Sharaa har samtal förts om landets uppbyggnad och potentiella EU stöd.

På fredagen anlände Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och Frankrikes motsvarighet Jean-Noël Barrot till Damaskus för möten med Syriens nya ledare Ahmad al-Sharaa. Han är även ledare för terrorklassade islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham, HTS.

Besöket är det första på toppnivå från EU sedan Syriens tidigare regim och president Bashar al-Assad störtades i december.

Inför mötet med al-Sharaa i presidentpalatset i Damaskus uttryckte utrikesministrarna en förhoppning om att Syrien nu står inför en ny framtid och inför en ny relation med Europa, även om det fanns en viss försiktighet.

”Ett bräckligt hopp”

Jean-Noël Barrot uppgav att Frankrike och Tyskland ”står sida vid sida med det syriska folket och hela den mångfald som det består av” och att det finns hopp om ett ”suveränt, stabilt och fredligt Syrien, men att det är ett bräckligt hopp”.

Efter mötet höll Annalena Baerbock en presskonferens där hon tryckte på att trovärdiga säkerhetsgarantier för kurderna måste komma på plats i Syrien.

Sedan maktskiftet har striderna fortsatt i de kurdkontrollerade norra och nordöstra delarna av landet mellan kurdiska styrkor och milisgrupper som understöds av Turkiet.

Enligt Baerbock ska hon under mötet med al-Sharaa även tydligt förklarat sin ståndpunkt att alla grupper inom befolkningen måste inkluderas i den omvandling av landet som det nu står inför.

Krav för stöd

Samtidigt uttalade hon sig om möjligheten för EU att stödja Syriens uppbyggnad ekonomiskt.

– Europa kommer att stötta, men Europa kommer inte att sponsra nya islamistiska strukturer, sa Annalena Baerbock rapporterar Reuters.

Efter maktskiftet har HTS ledaren Ahmed al-Sharaa vädjat till de länder som har sanktioner mot Syrien att lyfta dem. Han vill även att den terrorklassning som flera länder har av islamistiska HTS ska tas bort.

– Nu, efter allt som har hänt, måste sanktionerna hävas eftersom de var riktade mot den gamla regimen. Offret och förtryckaren ska inte behandlas på samma sätt, sade han i en intervju med BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.