– Vi ska kämpa till sista timmen, sade Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt, på väg in till toppmöteslokalen på fredagsmorgonen.
Fredrik Reinfeldt återvände vid 10.30-tiden till möteslokalen i Bryssel, utan att ge några kommentarer. Sverige, Storbritannien och Nederländerna uppges vara några av de mest missnöjda med Van Rompuys senaste förslag. Även Österrike är pessimister om fortsättningen.
Stefan Löfven uttalade sig om budgetförslaget på en pressträff i Stockholm.
– Den här svulstiga utökningen av EU-budgeten är inte rätt. EU-budgeten behöver fördelas om från jordbruk till mer framåtsyftande politik, sade han.
Anklagas för att hota budgetuppgörelsen
Storbritanniens premiärminister David Cameron fortsätter trotsigt att insistera på mer omfattande nedskärningar och ilskna EU-diplomater har anklagat Cameron för att hota budgetuppgörelsen med sina hårdnackade krav på nedskärningar.
– Jag tycker inte att tillräckliga framsteg har gjorts, säger Cameron på förmiddagen enligt AFP.
Litauens president Dalia Grybauskaite var mer optimistisk.
– Jag skulle bli glad om vi kan nå ett avtal i dag. Som jag ser det är det (Van Rompuys förslag) en mycket god utgångspunkt för förhandlingar, sade Grybauskaite.
Mötet började tre timmar försenat klockan 11 i går kväll. Efter att de enskilda samtalen med varje lands ledare dragit ut på tiden och pågått hela dan och kvällen, presenterade ordförande van Rompuy vid midnatt ett nytt förslag till långtidsbudget för 2014-2020.
– Förslaget jag lägger fram är en måttlig budget. Det är vad som krävs nu. Att göra mer med mindre pengar handlar om politiska val. Det är smärtsamt, trots jämnt fördelade nedskärningar, sade EU-ordföranden Herman Van Rompuy.
”Tvivlar att vi når en överenskommelse”
Kampen står mellan rikare länder som Storbritannien och Sverige som vill ha nedskärningar i budgeten och mindre välbärgade länder som Polen och Grekland som vill ha mer pengar i potten. Och Frankrike som kräver mer resurser till jordbruksstödet.
– Jag kan inte acceptera att EU:s rikaste länder kräver checkar, avdrag och rabatter och att Frankrike ska bidra till det. Alla måste bjuda till, sade Frankrikes president François Hollande.
Han förklarade vid en presskonferens att han ännu inte var nöjd och bedömde att toppmötet sannolikt inte skulle lyckas nå en överenskommelse.
Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel var pessimistisk.
– Jag tycker att vi gått framåt en bit, men jag tvivlar på att vi kommer att nå en överenskommelse, sade hon, enligt AFP.
Diskussionerna återupptas
Den totala utgiftsnivån, som bland annat Sverige vill få ned, är oförändrad jämfört med det föregående förslaget och hamnar på 972 miljarder euro. Däremot görs en del omfördelningar inom budgetramen. Jordbrukstöden får åtta miljarder euro mer och regional- och strukturstöden ökas med 10,6 miljarder.
Det senaste förslaget innebär inga förändringar när det gäller den svenska rabatten på EU-avgiften. Den BNP-baserade EU-avgiften ersätts med en klumpsumma på 325 miljoner euro. Det anser regeringen är otillräckligt.
EU-ledarna fick natten och morgonen på sig att läsa på och fundera på det nya kompromissförslaget innan de samlas igen klockan 12 idag.
– Det här är uppnåeligt. Kära kollegor, nu tar vi itu med uppgiften!, EU-ordföranden Herman Van Rompuy.