karta med Australien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Olsson visar exempel på hur fem länder förbereder sig för krig. Foto: Johanna Waak

Europas vapenimport har fördubblats – så rustar världen för krig

Uppdaterad
Publicerad

På fem år har länderna i Europa nästintill fördubblat sin import av vapen, enligt en ny rapport från Sipri. Rysslands invasion i Ukraina är en anledning till att Europa ökat sina behov av vapen – men säkerhetsläget i världen förändrades tidigare än så.

– Världen präglas egentligen av det som är den största händelsen, maktrivaliteten mellan USA och Kina, säger Per Olsson, försvarsekonom vid FOI.

Enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipris, beräkningar kommer USA fortsatt att ha världens starkaste försvar, men det kinesiska försvaret växer kraftigt – sedan år 2000 har Kina sexdubblat sina militära utgifter.

– Kina har ambitionen att vara dominerande i sitt närområde, ett område som innefattar många av USA:s allierande. Så de har både ambitionen och medlen för att utmana USA, säger Per Olsson.

1 000 stridsvagnar till Polen

I Europa är det främst Rysslands grannländer som gör tydliga upprustning. Estland med Nato i ryggen bygger över 600 underjordiska bunkrar mot gränsen. Polen har skrivit under ett kontrakt med Sydkorea om att anskaffa totalt 1 000 stridsvagnar.

I stora delar av Asien ser man ett helt annat hot än Ryssland.

– I Taiwan kunde man känna igen sig i Ukrainainvasionen i och med Kina. Även om det egentligen inte är något nytt för dem, så fick de tid till eftertanke och rustar upp nu.

Annat hot i Afrika

Sydamerika och Afrika är däremot världsdelar som inte satsar lika mycket på sin militär.

– Säkerhetshoten i Sydamerika ser annorlunda ut. Det är ofta interna konflikter än storskaliga mellanstatliga konflikter, säger Per Olsson.

– Det är lite samma sak i Afrika där militären varit till för inbördeskrig eller att ingripa i grannländer för att stödja den egna etniska gruppen.

Se exempel på länder som rustar upp i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.