Exilryssar i Georgien vill bekämpa den negativa bilden

Publicerad

Unga exilryssar i Tbilisi i Georgien samlar in pengar till Ukraina för att visa att ryssar inte bara är Putin och hans hantlangare. Aktivisten Varvara Ilina säger att Vladimir Putin inte bara berövat henne på sitt hem, gemenskapen och vänner utan även sin mamma.

– När kriget startade trodde jag att min mamma, som är läkare, absolut skulle vara emot kriget – men jag hade fel, säger hon.

I den georgiska huvudstaden står en man inklämd mellan två sköldar. Installationen är en del av en konstutställning där unga flyktingar samlar in pengar till Ukraina.

Varvara Ilinas, som är med och organiserar utställningen, får ibland ett telefonsamtal av sin mamma som är kvar i Ryssland. Hon är läkare med egen klinik och har det gott ställt.

Förlorat sin mamma

När kriget bröt ut trodde Varvara Ilinas att hennes mamma skulle vara emot det.

– Jag skulle säga att en av de saker som smärtar mest av allt är inte att Putin har berövat mig mitt hem, min gemenskap och mina vänner utan att han berövat mig min mamma. Kan man älska en fascist? Det är frågan vi ställer oss.

Hör Varvara Ilina och andra exilryssar berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.