Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är den svagaste länken i en av de så kallade Surovikinlinjerna – se kartan i klippet. Foto: Simon Krona

Expert: Inget större genombrott – ryska försvarslinjerna intakta

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har brutit igenom de första ryska försvarsställningarna och tagit kontroll över orten Robotyne på sydfronten. Nu väntar en betydligt svårare uppgift: Surovikinlinjerna.

– De har tagit sig förbi den inledande buffertzonen men har inte brutit igenom de så kallade Surovikinlinjerna, säger Emil Kastehelmi, open source intelligence-analytiker vid finska Black Bird Group.

Ukrainas motoffensiv har pågått i månader. Den har hittills gått långsamt på grund av minfält och det faktum att ukrainarna går till angrepp mot en nedgrävd fiende.

I dagarna tog de åter kontroll över orten Robotyne, vilket av vissa beskrivits som ett större genombrott. Men ryssarnas huvudsakliga försvarslinjer ligger fortfarande intakta framför dem.

– De ryska linjerna verkar vara i ganska ordnat skick, även om Ukraina försöker presentera situationen i ett annat ljus, säger Emil Kastehelmi, som via högupplösta satellitbilder följer Rysslands invasion av Ukraina.

Svag punkt

Kilometerlånga skyttegravar, bunkrar, draktänder och minfält. Ryssarna har haft tid att förbättra sina två huvudsakliga försvarslinjer i södra Ukraina – de så kallade Surovikinlinjerna.

De ligger nu mellan ukrainarna och den strategiskt viktiga staden Tokmak. Men de har en svag punkt väster om orten Verbove, enligt Emil Kastehelmi.

– Satellitbilder tyder på att ryssarna inte haft tid, resurser eller kompetens att bygga ett ordentligt försvar där. Där ser de ut att främst förlita sig på draktänder och en enda lång skyttegrav.

Trots detta beskriver han Ukrainas läge som svårt.

– Särskilt om de vill fortsätta rakt söderut mot Tokmak från Robotyne. Men vi vet inte vad deras plan är.

Tror på genombrott

Att ta Tokmak skulle ge flera fördelar på grund av dess strategiska läge. Men det är tveksamt om det kommer att vara möjligt inom de närmaste månaderna med tanke på hur offensiven hittills har gått, enligt Emil Kastehelmi.

– De kommer troligen ta sig igenom Surovikinlinjerna, men stadsstrider tar generellt sett lång tid.

Uppgifter om ukrainare på andra sidan

Efter SVT Nyheters intervju med Emil Kastehelmi kommer uppgifter om att ukrainska soldater synts till på andra sidan av den första Surovikinlinjen.

”Ukrainarna har geolokaliserats till utkanterna av Verbove, en bra bit bakom skyttegravarna. Det är viktigt att poängtera att det här inte är ett verkligt genombrott ännu. Framstegen är fortfarande lokala och det har inte skett någon kollaps av ryskt försvar” skriver Emil Kastehelmi på X, tidigare Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.