Open AI:s logga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad betyder krisen för branschen? Här svarar Anna Felländer på tre frågor. Foto: Etienne Laurent/TT

Expert om Open AI: ”Enorm kris”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen sparkades Sam Altman, tidigare vd, från techjätten Open AI.

Nu menar tre experter att beslutet kan förändra hela branschen.

– Det är närmast utan motstycke, säger Magnus Mähring, professor på Handelshögskolan.

Avskedandet har skapat turbulens inom branschen.

– Den stora frågan är om bolaget överhuvudtaget kommer att överleva, säger Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet.

Han tror att det är Microsoft som kommer att bli den stora vinnaren.

– Dels har de redan avtal med Open AI om tillgång till Chat GPT, och kommer även anställa många av dem som slutat, säger Fredrik Heintz.

Stegvis mer kommersialiserat

Open AI började som en icke-vinstdriven organisation och syftet var att verka för en etisk utveckling av AI.

Sedan dess har bolaget enligt Magnus Mähring, professor i entreprenörskap och digital innovation på Handelshögskolan, stegvis förflyttat sig från en stiftelseform till att bli mer kommersiellt.

– Det är det som styrelsen har agerat på, att praktiken och uppdraget i bolaget höll på att glida isär, säger Magnus Mähring.

”Enorm kris för Open AI”

Efter Altmans uppsägning har 700 av bolagets 770 anställda hotat att säga upp sig.

– Det är en enorm kris för Open AI, det är närmast utan motstycke att nästan hela personalstyrkan hotar att sluta, säger Magnus Mähring och fortsätter:

– Däremot är den inte lika stor för andra. Talangen kommer sugas upp av andra bolag och det är en teknologi som många vill ska finnas kvar.

Mähring menar att andra bolag kan komma att accelerera sina egna lösningar för att kunna ta en starkare position på marknaden.

Kommer öka konkurrensen på marknaden

Krisen i bolaget kommer att få flera effekter, enligt Anna Felländer, vd på anch.AI och grundare av ”AI Sustainability Center”.

– Dels kommer företag att börja kolla efter fler alternativ och konkurrensen kommer att öka. Sedan kommer det leda till en välbehövlig diskussion kring risker kontra värden med AI, säger Felländer och fortsätter:

– Vidare kommer det att komma mer regelverk för att det inte längre ska vara en privat aktör som sätter riktlinjer för normer och beteenden med AI.  Just nu sker etiska och legala övertramp utan tydliga riktlinjer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.