Ryska krigsbloggare har miljontals följare: ”Uppviglar till krig”

Uppdaterad
Publicerad

De kallar sig själva för ”krigskorrar” och har miljoner följare på sociala medier, från både Ryssland och Ukraina. Under lång tid har de krävt ökad mobilisering av Ryssland och kritiserar Putin för att inte göra mer.

– En del av befolkningen har de lyckats radikalisera, säger den grävande journalisten Pavel Kanygin som följer krigsbloggare på nära håll.

Sedan invasionen i Ukraina inleddes har Kreml lagt ner de flesta oberoende medier och begränsat tillgången till sociala medier som Instagram och Facebook. Men Telegram är fritt tillgängligt. Det har gett Rysslands oberoende mediekanaler, som fördömer kriget, möjlighet att fortsätta sitt arbete.

Samtidigt är det också en plattform för personer med mer radikala åsikter, som själva kallar sig för ”krigskorrar”. Det är ryska frilansare som reser till och rapporterar från frontlinjen i Donbas och andra områden ockuperade av Ryssland.

– “Krigskorrarna” är uppviglare till krig. De driver propaganda utan att tillhöra de statliga medierna, säger Pavel Kanygin, grävande journalist som tidigare arbetade på oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta.

”Går långt över gränsen”

Pavel Kanygin har sedan 2014 rapporterat om kriget i Ukraina för Novaja Gazeta och har undersökt radikala krafter i Donbas. Han har kidnappats och förföljts av proryska separatister. Och han följer ryska krigsbloggare, som han kallar för propagandister, på nära håll.

En del av dem arbetar på Rysslands statliga mediekanaler, medan andra lever på donationer från sina följare. Den mest populära krigsbloggaren är Jurij Podoljak som har över 2,4 miljoner följare på Telegram.

– När staten, alltså statliga medier, rapporterar om ”den militära operationen” är de försiktiga. Men dessa krigsbloggare med sina egna kanaler går långt över gränsen för vad som är tillåtet i de statliga medierna. De har till exempel länge krävt mobilisering och ett mer omfattande krig mot Ukraina och Nato, säger Kanygin.

Vågar också kritisera kriget

Krigsbloggarna ger en mer detaljerad bild av kriget än ryska myndigheter och drar sig heller inte för att kritisera insatserna. Dessutom skriver de löpande om korruption i den ryska armén.

Deras kontakter är militärer och soldater.

Enligt Pavel Kanygin har krigsbloggarna inflytande över sin publik, vilken uppskattas till 15 procent av den ryska befolkningen.

– En del av befolkningen har de lyckats radikalisera. Jag kan inte säga att det är miljoner, men det räcker för att normalisera det som händer. Det är inte bara de som har bidragit till det, men de har absolut gjort sitt. Nu ska 300 000 personer åka bort och dö mot sin vilja. Det är långt ifrån över, säger Pavel Kanygin.

Hör de egenutnämnda ” krigskorrarna” i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.