Vad har hänt?
– Bakgrunden är att regeringen använde en procedur för att ajournera parlamentet under en ovanligt lång tid. Regeringen påstod att det inte hade med brexit att göra, utan snarare var nödvändigt för att förbereda ett nytt lagstiftningsprogram som den nya regeringen ville genomföra i parlamentet.
– Det var väldigt många som inte köpte den här förklaringen, inte minst på grund av att ajourneringen var ovanligt lång och tajmingen i samband med brexitprocessen var ganska talande för att det fanns ett bakomliggande motiv. Högsta domstolen har kommit fram till att det var olagligt att ajournera parlamentet under en så lång period, då det i verkligheten var ett försök att förhindra parlamentet att kräva ansvar av regeringen.
Varför har det hänt?
– Högsta domstolen har kommit fram till att den brittiska konstitutionen inte tillåter regeringarna att blockera parlamentet när det försöker uppfylla sin funktion. Det finns med andra ord, juridiska gränser, i förhållandet mellan den brittiska regeringen och parlamentet. Regeringen påstår att det här förhållandet är politiskt och kan göra vad man vill mot parlamentet, så länge parlamentet har någon chans att lagstifta för att hindra regeringen. Men Högsta domstolen höll inte med, utan menar att anledningen till ajourneringen var oförenlig med den brittiska konstitutionen.
Vad händer nu?
– Regeringen framstår just nu som helt paralyserad. De kan inte ajournera parlamentet, inte genomföra den form av brexit som man vill ha, inte lagstifta och inte heller upplösa parlamentet då oppositionen inte går med på det. Jag tror att brexit inte kommer att ske under de här omständigheterna då det saknas majoritet för hård, mjuk eller ingen brexit alls. Jag ser personligen ingen annan väg än nyval.