Foto: Privat/Jung-Yeon-Je

Expert om robotskjutning: Nordkorea har tagit ett steg framåt i vapenutveckling

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas skjutning av en ballistisk robot tidigare i veckan tyder på att landet både känner sig mer säkert i sin utveckling av vapensystem och att man kommit längre i utvecklingen av ballistiska missiler.

– För Nordkorea är det här ett steg framåt i vapenutvecklingen, säger forskningsledare Anders Hörnedal vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Att döma av videoklippet på skjutningen verkar Nordkoreas ballistiska robot vara en ny version av en krutraketrobot, säger Andreas Hörnedal.

– Fördelen med en sådan robot är att den är mer hanterbar. Man får en mycket kortare reaktionstid när man får order om att skjuta, säger Andreas Hörnedal vid FOI.

Ökad förtroende hos Nordkorea

Veckans händelse tyder enligt Andreas Hörnedal på att Nordkorea känner sig mer säkra på att avfyra robotar från ubåtar, då man tidigare har provskjutit på land från en utskjutningstub.

– Om de nu har vågat att skjuta skarpt så tyder det på att förtroendet ökat och att man är tillräckligt säkra på att göra det. För Nordkorea är detta ett steg framåt i vapenutvecklingen, säger Anders Hörnedal.

Hörnedal tillägger att det också finns uppgifter som gör gällande att Nordkorea arbetar intensivt att miniatyrisera kärnvapen och ta fram kärnvapenubåtar, något som världens alla stormakter satsar på.

Dessa saker är något som Nordkorea eventuellt kan nyttja för propaganda, säger Andreas Hörnedal.

Långt ifrån att hota USA

Enligt Andreas Hörnedal möjliggör robotutrustade ubåtar att Nordkorea kan uppträda mer ”dolt” – landet kan skjuta iväg en robot från en oväntad riktning, vilket är värdefullt om man vill penetrera ett annat lands missilförsvar.

Samtidigt har farkosten vissa begränsningar.

– Det man har sett på den enda ubåt som haft en eller två utskjutningstuber är att den har en begränsad aktionsradie. Den kan förflytta sig så att den kan skjuta mot exempelvis Sydkorea, Japan eller Kina. Men att den skulle kunna korsa Stilla Havet och lägga sig utanför USA:s västkust ligger en bra bit bort, konstaterar Andreas Hörnedal.

Hörnedal vill inte spekulera kring vad som kommer att ske härnäst, men tror att händelsen inte kommer att påverka internationella överenskommelser rörande ballistiska robotar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.