Expert: Upp till bevis för den ryska armén

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har byggt upp stora militära styrkor norr om Donetsk och Luhansk i östra Ukraina för att erövra det som Putin har utropat till ryskt territorium.

Det är ett tecken på en nerskalad rysk militär ambition om man jämför med när operationen startade, menar Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid försvarshögskolan.

– Jag tror inte att man har så många andra militära möjligheter, säger han i Morgonstudion.

Efter att de ryska styrkorna dragit sig tillbaka från Kiev har många väntat sig ett fullskaligt slag i östra Ukraina. Enligt Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid försvarshögskolan, har Ryssland de senaste veckorna byggt upp stora styrkor framför allt norr om Donetsk och Luhansk i syfte att erövra det som Putin har utropat som ryskt territorium.

– Ett sådant militärt mål är mindre, det är att skala ner de militära ambitionerna väldigt mycket om man jämför med när den här operationen startade, säger Magnus Christiansson.

Kriget i Ukraina

”Upp till bevis”

Han tror att Ryssland skulle kunna få fram omkring 60 000–70 000 man till en så kallad inringningsoperation av området och betonar att det inte verkar som att Ryssland har så många andra möjligheter.

Ryssland har enligt honom lärt sig från nederlagen utanför Kiev, nu har man till exempel ett bättre luftvärn och bättre logistik. Samtidigt har den ryska armén många tillkortakommanden.

– Det är upp till bevis för den ryska armén och om man har förmåga till större komplexa militära operationer, säger Magnus Christiansson.

Upptrappad retorik

Samtidigt som de ryska militära ambitionerna ser ut att ha minskat har den politiska retoriken trappats upp.

Hur Ryssland lyckas sluta gapet mellan den militära ambitionen och den politiska retoriken kommer att bli avgörande, menar Magnus Christiansson.

– Det som väntar om Putin beslutar sig för att fullfölja detta är ett ekonomiskt utfattigt, diplomatiskt isolerat och militärt försvagat Ryssland som blir alltmer beroende av sina kärnvapen i internationell politik och som blir alltmer beroende av Kina, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet