Enligt den ukrainska tidningen Kyiv Post saknar så många som 94 procent av bevattningssystemen i regionen Cherson nu en vattenkälla. I regionen Zaporizjzja saknar 74 procent vatten medan samma siffra för Dnipropetrovsk är 30 procent.
– Lokalt och nationellt är det som har inträffat naturligtvis en katastrof, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF.
Vad betyder det här för jordbruket i regionen?
– Att ett redan svårt läge blir sämre. Man får naturligtvis försöka omdisponera resurserna inom landet, men Ukraina har redan en nedsatt skörd av kriget och dessutom svårt att få ut produkterna på världsmarknaden, säger han och tillägger:
– Det här odlingsåret är naturligtvis förstört. Sedan handlar det om hur snabbt man kan reparera den här skadan och det beror ju på hur kriget utvecklas.
”Kommer att märkas på priserna”
Hur kan det här påverka matproduktionen i världen?
– I ett globalt perspektiv får det inte några jättestora och tydliga konsekvenser. Däremot innebär det ytterligare en försämring av försörjningsförmågan i Ukraina.
– Priserna på spannmål har ökat efter krigsutbrottet och jag har svårt att se att det här kommer leda till samma typ av prisökningar. Det kommer rimligtvis att märkas på priserna, men det är inte av samma dignitet som tidigare.
Kan priserna i Sverige påverkas?
– Nej, prisutvecklingen i Sverige påverkas mer av den allmänna inflationstakten. Skördeutfallet i höst, såväl i Sverige som i Europa och på global nivå, kommer ha större betydelse för prisutvecklingen.
”Ytterligare ett exempel på krigets alla fasor”
Vad tänkte du när du såg nyheten om att dammen kollapsat?
– Att det är ytterligare ett exempel på krigets alla faror och fasor. Man blir naturligtvis betänksam över vad det här kommer att leda till och vad konsekvenserna blir på längre sikt. Det är naturligtvis ingen bra nyhet kopplad till utvecklingen i Ukraina.