Indiens premiärminister Narendra Modi tillsammans med Rysslands Vladimir Putin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre skäl till att Ryssland och Indien samarbetar. Foto: TT / AP

Experten: Därför är Ryssland viktigt för Indien

Publicerad

Indiens premiärminister Narendra Modi kritiserades hårt för sitt omfamnade av president Vladimir Putin i Moskva i veckan. Indien har nära band med Ryssland och har köpt stora mängder rysk olja, men relationen innebär en balansgång för landet, enligt Henrik Chetan Aspengren på Ui.

– Indien vill inte bidra till att isolera Ryssland, säger han.

Ett barnsjukhus i Kiev bombades av Ryssland på måndagen. Samtidigt möttes Putin och Modi i en kram vid ett besök i Ryssland. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick i taket och kallade agerandet för ”en stor besvikelse och ett svårt slag mot fredsarbetet”.

Modi, som beskrev Indiens och Rysslands relationer som ”varma” samt vilande på ”ömsesidig tillit och respekt”, kommenterade först dagen efter attacken mot sjukhuset.

Kriget i Ukraina

– Oavsett om det är krig, konflikt eller terror så gör det ont för en person som tror på mänskligheten när människor mister livet, sa Modi och fortsatte:

– Men när oskyldiga barn dör så blöder hjärtat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet