En delad bild som visar två scener: till vänster står en grupp människor i olika ställningar nära en stor, vit säck på marken, medan de ser på varandra och omgivningen; till höger ses en reporter klädd i en mörk skjorta, som pratar med kameran mot en suddig stadsmiljö i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ljuder flyglarmet i Tel Aviv – SVT:s korrespondent: ”Människor fick panik” Foto: Reuters & Pablo Torrres/SVT

Experten: Hizbollahs användning av långdistansvapen kan vara tecken på eskalering

Publicerad

Under lördagseftermiddagen attackerade Israel nya mål i Libanon. Samtidigt hördes flyglarm över centrala Israel.

Enligt Israeliska militären sköt Hizbollah ett 90-tal raketer mot Israel.

Vid 16.40 ljöd varningssirener över Tel Aviv, där SVT:s korrespondent Samir Abu Eid befinner sig just nu.

– Vi såg själva hur människor fick panik och tog sig till skyddsrum. Det är väldigt spänt och nervöst här just nu.

Enligt israeliska militären ska en robot ha avfyrats från huthirebellerna i Jemen.

– Det finns en oro att andra shiamiliser i Irak, Syrien eller huthirebellerna i Jemen ska attackera Israel till stöd för Hizbollah, säger Samir Abu Eid.

Roboten uppges inte ha orsakat större skador i Israel då den enligt militären sköts ned ”utanför landets gränser”.

Stor arsenal av vapen

Samtidigt ska Hizbollah ha avfyrat ett 90-tal raketer mot Israel. Flera av raketerna som sköts var långdistansvapen och riktades mot Tel Aviv och ockuperade Västbanken. Inga av raketerna uppges ha orsakat några större skador.

En av Hizbollahs främsta militära styrkor ligger i organisationens stora vapenarsenal, enligt Anders Ekholm, överstelöjtnant vid försvarshögskolan.

Majoriteten av de vapen Hizbollah använt hittills har varit kortdistansraketer som är billigare och mindre avancerade. Men Hizbollah har även tillgång till långdistansvapen som är mer precisa och kan orsaka större skada.

Om Hizbollah börjar använda just fler av sina långdistansvapen kan det vara ett tecken på eskalation, konstaterar Ekholm.

– Fram till nu har det varit ett lågintensiv utbyte av vapenlast. Man vill ta så små steg som möjligt för att ha kvar kort i rockärmen som man kan spela ut.

Oro även i Iran

Samtidigt bedöms Hizbollah vara kraftigt försvagat. Utöver senaste två veckornas israeliska offensiv i Libanon stod det under lördagen klart att Israel dödat Hizbollahs högsta ledare, Hassan Nasrallah.

Tidigt under kvällen utlovade Irans högsta politiska ledare, Ayatollah Khomeini, hämnd för Nasrallahs död. Det finns dock tecken på att Iranska styret själva är oroliga för att utsättas, säger Samir Abu Eid.

– Samtidigt har Iranska regimen tagit sig till en säkrare plats, så jag tror att de också är oroliga för att Israel även kan komma att attacker Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.