Reaktionerna har varit starka efter att Tesla- och SpaceX-chefen under installationsparaden gjorde vad många tolkade som en ”Hitlerhälsning”.
Musk själv avvisar kritiken och kallar den tröttsam och fulspel. Enligt Christer Mattsson, forskare och föreståndare vid Segerstedtinstitutet, är det uppenbart vad det rörde sig för typ av hälsning.
– Den är entydig, vad han ville med det är en annan fråga, säger han i Aktuellt.
Att Musk inte väljer att be om ursäkt utan istället slår ifrån sig anklagelserna liknar tillvägagångssättet inom den högerextrema diskursen, enligt Christer Mattsson.
– Man framför någonting som man vet hur det kommer att tolkas. När kritiken och reaktioner kommer så intar man en ironisk hållning till det. Så uppnår man två syften på en och samma gång – man väcker en provokation och samtidigt distanserar man sig från handlingen som sådan.
Svårtolkat var han står
Han drar paralleller till situationen i Sverige under 1980- och 1990-talet och på sättet som skinnskallarna och den nynazistiska rörelsen då agerade.
– Vi fick en straffskärpning i lagen om hets mot folkgrupp, men det blev väldigt svårt för åklagare att leda uppsåt i bevis. Saker hade gjorts, symboler hade använts, men ingen tillstod vad det betydde, säger Christer Mattsson.
Trots att Musks utsträckta hand är tydlig är det svårt att tolka var han står, konstaterar Christer Mattsson.
Å ena sidan har miljardären besökt koncentrationslägret i Auschwitz och uttryckt stöd för gisslantagna israeler i Gaza, å andra sidan han har vid upprepade tillfällen delat grov antisemitism på sin plattform X.
– Uppenbarligen är det någonting som är väldigt komplext för honom som person.