Jacob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Experten om krigsfångar: ”De ska få ha kontakt med anhöriga”

Publicerad

Det uppges finnas omkring 8000 ukrainska krigsfångar i rysk fångenskap, och det har kommit uppgifter om att fångarna utsatts för bland annat tortyr och sexuellt våld. Något som inte får förekomma enligt Genèvekonventionerna.

– De får inte utsättas för misshandel, varken kroppsligt eller psykiskt, säger Jacob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier.

Enligt Genèvekonventionerna, de internationella överenskommelser som reglerar väpnade konflikter i världen, får fångar som tas i krig inte misshandlas, varken psykiskt eller fysiskt.

– Att vara krigsfånge är inget straff. Det enda syftet är att de ska hållas ifrån kriget, säger Jacob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier.

Kriget i Ukraina

Krigsfångar får inte användas i propagandasyften, och har rätt att ha kontakt med sina anhöriga, säger Jacob Hedenskog. När kriget är över ska krigsfångar släppas för att kunna återvända hem.

Hör mer om krigsfångarnas rättigheter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet