Två män lastar möbler på gummibåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gabriele Messori, professor i meteorologi förklarar vad molnsådd eller cloud seeding är – samt varför regnovädret i Dubai troligtvis inte beror på det. Foto: GIUSEPPE CACACE

Experten om regnkaoset i Dubai: Troligtvis inte molnsådd

Uppdaterad
Publicerad

På ett dygn föll det ett års regn över ökenstaden Dubai. På sociala medier började det spridas teorier om att cloud seeding – eller molnsådd – ligger bakom regnkaoset.

– Det skulle förvåna mig av flera anledningar, säger Gabriele Messori, professor i meteorologi.

Cloud seeding eller molnsådd har testats och utvecklats i flera decennier. Det innebär att man sprider kemiska ämnen, ofta silverjodid, i luften med hjälp av flygplan eller kanoner på marken.

På så vis kan man öka eller minska nederbördsmängden i ett område.

– Det är en manipulation, men det är inte en total kontroll över vädret, säger Gabriele Messori, professor i meteorologi vid Uppsalas universitet.

Minska regn under OS i Kina

Det används i länder där torka eller hagelskurar är ett hot mot jordbruk och matförsörjning. Kina är det land i världen som sysslar mest med vädermanipulation.

Under OS i Kina 2008 användes silverjodid för att minska regn och under kommunistiska partiets 100-årsfirande 2021 gjorde man samma sak

Dubai har använt tekniken sedan 2002 – men att det skulle ligga bakom regnovädret tillbakavisas av flera experter.

– Innan det här kraftiga regnet så hade man väderprognoser som visade att det skulle vara jättemycket regn, säger Gabriele Messori.

I klippet ovan berättar Gabriele Messori varför regnovädret i Dubai av allt att döma inte beror på molnsådd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.