Relationerna mellan USA och Kina har spänts ytterligare efter Nancy Pelosis besök i Taiwan, enligt Sveriges tidigare Kinaambassadör Börje Ljunggren. Foto: TAIWAN PRESIDENTIAL PALACE/MARK R. CRISTINO/EPA/TT

Experten: Relationen mellan Kina och USA blir självklart sämre

Uppdaterad
Publicerad

De redan spända relationerna mellan USA och Kina har blivit ännu sämre efter Nancy Pelosis besök i Taiwan, menar Sveriges tidigare Kinaambassadör Börje Ljunggren.

– Jag befarar att det kommer att ske incidenter av allvarligare slag, säger han.

USA:s tredje mäktigaste person, talmannen Nancy Pelosi lämnade på fredagen Taiwan efter sitt mycket omskrivna och omstridda besök i ögruppen.

Hon lämnar efter sig en ännu mer besvärlig situation mellan Kina och Taiwan respektive USA. Det menar Börje Ljunggren, tidigare Kinaambassadör och numera senior medarbetare vid Utrikespolitiska institutet.

– Det skapar en stor spänning i en redan ansträngd relation. Det märks inte minst på hur Kina agerat efteråt, med den stora militärövningen, säger Ljunggren.

Kina blir mäktigare

Taiwan har varit en bricka i spelet i relationerna mellan USA och Kina sedan 40-talet. USA har på olika sätt stöttat den i praktiken självständiga ögruppen. Kina har å sin sida alltid velat införliva Taiwan i Kina igen.

Just nu pågår en maktförskjutning där Kina får en allt mer framskjuten plats som stormakt. Det är något som historiskt sett varit svårt att hantera för stormakter, och i många fall har det slutat med militär konflikt, framhåller Börje Ljunggren.

”Befarar allvarliga incidenter”

Samtidigt har länderna har dåliga kommunikationskanaler för att undvika incidenter.

– Jag befarar att det kommer att ske incidenter av allvarligare slag över tid, säger Börje Ljunggren.

Han ser en dyster framtid framför sig när det kommer till de amerikansk-kinesiska relationerna.

– Relationen är dömd att vara präglad av strategisk misstro. Den kommer att bestå och fördjupas. Samtidigt vill inget av länderna gå i krig, allra minst kärnvapenkrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.