USA:s tredje mäktigaste person, talmannen Nancy Pelosi lämnade på fredagen Taiwan efter sitt mycket omskrivna och omstridda besök i ögruppen.
Hon lämnar efter sig en ännu mer besvärlig situation mellan Kina och Taiwan respektive USA. Det menar Börje Ljunggren, tidigare Kinaambassadör och numera senior medarbetare vid Utrikespolitiska institutet.
– Det skapar en stor spänning i en redan ansträngd relation. Det märks inte minst på hur Kina agerat efteråt, med den stora militärövningen, säger Ljunggren.
Kina blir mäktigare
Taiwan har varit en bricka i spelet i relationerna mellan USA och Kina sedan 40-talet. USA har på olika sätt stöttat den i praktiken självständiga ögruppen. Kina har å sin sida alltid velat införliva Taiwan i Kina igen.
Just nu pågår en maktförskjutning där Kina får en allt mer framskjuten plats som stormakt. Det är något som historiskt sett varit svårt att hantera för stormakter, och i många fall har det slutat med militär konflikt, framhåller Börje Ljunggren.
”Befarar allvarliga incidenter”
Samtidigt har länderna har dåliga kommunikationskanaler för att undvika incidenter.
– Jag befarar att det kommer att ske incidenter av allvarligare slag över tid, säger Börje Ljunggren.
Han ser en dyster framtid framför sig när det kommer till de amerikansk-kinesiska relationerna.
– Relationen är dömd att vara präglad av strategisk misstro. Den kommer att bestå och fördjupas. Samtidigt vill inget av länderna gå i krig, allra minst kärnvapenkrig.