Experten: Ser det här som början – inte slutet på konflikten

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har förklarat utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som självständiga territorier. Men enligt säkerhetsexperten Oscar Jonsson har Ryssland inte fått igenom några av sina egentliga målsättningar.

– Jag ser snarare det här som början på något, och inte på slutet av konflikten, säger han.

Oscar Jonsson är doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan. Han menar att det som sker nu är att Ryssland på olika sätt försöker skapa händelser som får det att se ut som att man agerar i defensivt syfte.

– Putin har varnat för att folkmord pågår i Donbass och att Ukraina är på väg att skaffa kärnvapen, vilket på något sätt ger bilden att man tvingas agera, för att stoppa Ukraina och skydda Ryssland, säger han.

Kriget i Ukraina

Ryssland har inte fått igenom några av sina egentliga målsättningar i och med erkännandet av Donetsk och Luhansk, menar Oscar Jonsson.

– I över tio månaders tid har vi sett den militära uppbyggnaden runt Ukrainas gräns. Men hela förloppet har varit en tågkrasch i slow motion.

Foto: SVT Grafik

Informationsoperationen fungerar

Oscar Jonsson menar att den ryska propagandan fungerar. I den senaste undersökningen från det ryska opinionsinstitutet Levada säger 50 procent av de tillfrågade ryssarna att krisen är USA:s och andra Nato-länders fel. 16 procent menar att Ukraina är initiativtagaren och endast fyra procent upplever att det är Ryssland som förvärrar läget.

– På det sättet förefaller Kremls informationsoperationer väldigt effektiva.

En anledning till det är att tv är det dominerande mediet, säger Oscar Jonsson. De tio största tv-kanalerna är antingen statskontrollerade, eller ägs av bolag med nära kopplingar till det ryska styret.

– Man kan producera en bild av verkligheten, som tas upp i samtliga kanaler. Och vips har man nått ut till en väldigt stor del av befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet