Rysslands president Vladimir Putin och Belarus dito, Alexander Lukasjenko, möts under måndagen i Sotji. Enligt den officiella agendan ska mötet handla om energi, handel och strategiska partnerskap.
Vad vill Putin?
– För Putins del är det viktigt att han lyckas driva igenom det tjugo år gamla avtalet som handlar om att Belarus och Ryssland ska bli en unionsstat, säger Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI,
Efter flera veckors protester och efter att ha klippt banden med väst befinner sig Lukasjenko i en försvagad ställning. Något som Putin ser som en möjlighet att få igenom sina krav i det gamla avtalet, som inte efterlevts fullt ut tidigare då Lukasjenko gjort motstånd.
Vad hoppas Lukasjenko på?
Lukasjenko vill sitta kvar vid makten, men då västmakterna inte längre erkänner honom som en legitim president, ser han i sin tur Putin som den enda kvarvarande möjligheten att uppnå detta, menar Jakob Hedenskog.
– Putin har ju lovat att upprätta en militärpolisstyrka som kan sättas in vid kort varsel om protesterna i Belarus urartar. I första hand vill nog båda ledarna att protesterna upphör med egen kraft – men det har dem inte gjort, och det finns inga tendenser på att detta kommer ske.
Rysslands inflytande utökas
– På sikt kommer det här mynna ut i ett förslag om konstitutionella förändringar i Belarus där Putin och Ryssland kommer agera som en slags opartisk medlare. Syftet officiellt kommer att vara att göra Belarus mer demokratiskt, och man kanske föreslår nyval. Under en period kommer Ryssland involveras i att förändra Belarus politiska system.
Syftet med det är enligt Jakob Hedenskog att få den belarusiska befolkningen med på tåget, och även att få stöd från väst.
– Men i själva verket kommer det här vara ett sätt att vinna tid, man hoppas på att protesterna kommer upphöra. Under en täckmantel av demokratisering och konstitutionella förändringar hoppas Ryssland öka sitt inflytande över det belarusiska politiska och ekonomiska systemet, säger Jakob Hedenskog.