Expertens teori: ”Benådar dömda i ryssutredningen”

Uppdaterad
Publicerad

Efterspelet till det amerikanska presidentvalet är inte över. Flera rättsprocesser löper parallellt i olika delstater och sittande president Donald Trump vägrar erkänna sig besegrad.

Men den 20:e januari kommer Joe Biden sväras in av allt att döma – och till dess kan Trump fatta en rad politiska beslut.

– Jag tror att han kommer benåda alla dem som dömdes i samband med Rysslandsutredningen, till exempel Michael Flynn, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

Att avgående presidenter tillbringar sina sista veckor vid makten med att benåda personer dömda för federala brott är inte ovanligt. Bland annat blev Richard Nixon benådad för Watergateskandalen av tillträdande presidenten, och partikollegan, Gerald Ford.

Och Bill Clinton utförde en kontroversiell benådning sin sista dag som president när han 2001 avskrev anklagelserna mot finansmannen Marc Rich. Rich misstänktes bland annat för skattebrott och bedrägeri.

CNN har tidigare rapporterat att benådningar är att vänta också av Donald Trump. Man lyfter fram tidigare säkerhetspolitiska rådgivaren Michael Flynn som en tänkbar kandidat, något som USA-kännaren Andreas Utterström håller med om.

– Förmodligen använder han sina sista veckor till att benåda dem som drogs in i Rysslandsutrednigen. Bland annat Flynn och Paul Manafort, säger Andreas Utterström.

Enligt CNN har dock Michael Flynns advokat uppmanat Trump att strunta i benådning, då man hoppas vinna det pågående fallet i domstol.

Tvist om egen benådning

Det har även spekulerats i om Trump skulle kunna benåda sig själv. Malcom Nance, mediakommentator och före detta amerikansk officer, säger till The Guardian att han är övertygad om att så kommer ske.

– Han kommer benåda sig själv. Han förutsätter att högsta domstolen ska stå på hans sida, säger Malcom Nance till tidningen.

Men hurvuvida det kommer att gå rent juridiskt finns det många frågetecken kring. Dag Blanck, professor i Nordamerikastuider, har tidigare sagt till Aftonbladet att det är en ”oklar situation” i och med att det inte finns vägledande domar att gå på.

Rysslandsutredningen

Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller fick i maj 2017 uppdraget att som särskild åklagare undersöka Rysslands påverkan på valrörelsen 2016 samt huruvida president Donald Trumps kampanj agerat i maskopi med Moskva. Det hela har kallats Rysslandsutredningen.

Utredningen har resulterat i över 30 åtal, bland annat mot Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, rådgivaren Roger Stone och presidentens tidigare advokat Michael Cohen.

Mueller lämnade över sin rapport till justitiedepartementet den 22 mars 2019. Han rekommenderade då inga ytterligare åtal. Justitieministern slog därefter fast att Trumpkampanjen inte gjort sig skyldig till samröre med Ryssland och hävdade att Trump inte försvårat pågående utredningar.

En redigerad version av Rysslandsutredningen, där bland annat känsliga uppgifter som rör pågående utredningar och underrättelsematerial hade maskats, offentliggjordes den 18 april 2019.

(Fakta: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.