Oskar Jonsson i SVT:s studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då blir det svårare för Ryssland” – experten Oscar Jonsson om hur långdistansrobotar skulle kunna förändra kriget Foto: SVT.

Experter om långdistansvapen till Ukraina: Lär inte få reda på det innan

Uppdaterad
Publicerad

Det kom på fredagen inget nytt beslut om Ukrainas användning av långdistansvapen. Helt väntat, enligt flera experter, som inte tror på något offentligt besked.

– Vi lär få reda på det först när ett sådant här vapen används i Ryssland, säger BBC:s Chris Mason.

USA:s policy om att inte låta Ukraina använda deras robotar mot mål djupt inne i Ryssland kvarstår. Det sade Vita husets talesperson John Kirby i samband med Storbritanniens premiärminister Keir Starmers möte med USA:s president Joe Biden i Washington på fredagen.

Inget nytt beslut kommunicerades efter mötet – där även Mellanöstern, Kina, AI och handel stod på dagordningen, säger BBC:s politiske redaktör Chris Mason i mediekanalens podd Global news.

Kriget i Ukraina

Mason ser det som troligt att Natoländerna kommer allt närmare att på något sätt gemensamt ge grönt ljus för Ukraina att använda långdistansvapen.

– Men det är troligt att det inte kommer något tillkännagivande alls, eftersom ett tillkännagivande kan ses som provokativt. När och om ett beslut fattas lär vi få reda på det först när ett sådant här vapen används i Ryssland, säger Chris Mason.

Vill undvika eskalering

Jan Hallenberg, associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, är inne på samma spår. Han menar att medierapporteringen kring mötet mellan Biden och Starmer var delvis felaktig med en överdriven förväntan på ett offentligt besked. Det eftersom Biden prioriterar att undvika ytterligare eskalering.

– Det kommer att komma ett beslut, om det inte redan finns, men det kommer inte annonseras tydligt, utan det kommer bli klart först när de här robotarna landar på rysk mark vilket jag tror sker inom de närmaste månaderna, säger Hallenberg i P1 Morgon.

Samtalen fortsätter

Diskussionerna om långdistansvapen väntas fortsätta i samband med FN:s generalförsamling nästa vecka. Ukraina har begärt att i större utsträckning få använda så kallade Atacms-robotar, med en räckvidd på 30 mil.

I London ska enligt uppgifter till The Guardian ett beslut redan ha fattats om att låta Ukraina skjuta robotar av typen Storm Shadow mot Ryssland,

Klartecken för Ukraina att slå med avancerade vapen mot mål längre in i Ryssland skulle innebära att Nato dras in i krig mot Ryssland, har Rysslands president Vladimir Putin hotat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet