Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kritiken mot Joe Biden var efter debatten mot Donald Trump svidande. Foto: MANDEL NGAN

Experterna om möjligheterna för Demokraterna att byta ut Biden: ”Sannolikheten en promille”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nattens insats i valdebatten höjs rösterna inom Demokraterna för att byta ut Joe Biden som presidentkandidat.

Samtidigt luftas namn på eventuella ersättare.

– Sannolikheten att det kommer att hända tror jag är en promille, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

I USA sågas Joe Bidens prestation i presidentdebatten mot Donald Trump av såväl kommentatorer som partikamrater. Efter att ha snubblat på ord och tappat tråden vid ett tillfälle ställer sig allt fler demokrater frågan om Biden borde ersättas.

I teorin är det möjligt, enligt Christian Christensen, svenskamerikansk professor i journalistik med inriktning amerikanska medier på Stockholms universitet. Varken Biden eller Trump har ännu formellt valts som kandidater av sina respektive partier.

USA-val 2024

Krävs avhopp

I praktiken ser det desto svårare ut.

– Om Biden själv vägrar hoppa av blir det väldigt svårt att byta ut honom, säger Christensen.

Bidenkampanjens talesperson uppgav på fredagen att Biden ”självklart inte kommer att hoppa av”.

Praxis att presidenten väljs

Demokraternas konvent inleds den 19 augusti, där presidentkandidaten formellt utses. Enligt demokraternas regler ska delegaterna på plats rösta utefter utfallet i primärvalen, som Biden vann.

– Det finns ju en möjlighet att man övertygar Biden att hoppa av. Gör man inte det går man in i konventet där praxis är att sittande presidenten väljs och knappt har en enda motståndare, säger Christian Christensen, och fortsätter:

– Annars måste man i stort sett kuppa bort honom.

Impopulär vicepresident

I samma stund som Bidens chanser att vinna presidentvalet senare i höst störtdök enligt spelbolagen, ökade chanserna för de troliga ersättarna. Bland namnen som nämns återfinns vicepresident Kamala Harris och Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

Något som talar emot både Harris och Newsom är att de inte har ett lika starkt stöd som Biden i opinionen, konstaterar USA-kännaren Andreas Utterström.

– Harris är den givna efterträdaren, men hon är väldigt impopulär. Trump slår nog Harris lättare än Joe Biden, säger han.

Gavin Newsom är uppenbart sugen på att kandidera, enligt Utterström. I nästa primärval är han en given kandidat, men som läget ser ut i dag är han relativt okänd för många amerikaner.

– Det är alldeles för kort tid för att hinna presentera honom. Dessutom tror jag att många skulle uppfatta honom som en ganska snobbig och elitistisk person från Los Angeles, säger Andreas Utterström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet